Adományszámlát nyitott a prágai ukrán nagykövetség, fegyvert vásárol a befolyt pénzből

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.29. 08:28

Egy hónap alatt tízmilliárd forintnyi korona gyűlt össze. A prágai ukrán nagykövet szerint Csehország mindent megtesz Ukrajnáért, amit csak lehet.

Adományszámlát nyitott a prágai ukrán nagykövetség, fegyvert vásárol a befolyt pénzből

700 millió korona (10,6 milliárd forint) gyűlt össze a prágai ukrán nagykövetség által Ukrajna megsegítésére szervezett gyűjtésen,

ebből 600 milliót (9,1 milliárd forint) már el is költöttek fegyverekre

– derül ki abból az interjúból, amit Ukrajna csehországi nagykövete, Jevhen Perebijnisz adott az Aktuálně.cz cseh lapnak.

Az összeget nem csak a csehek adták össze, a korona mellett euró- és dollárszámlát is nyitott a nagykövetség, Perebijnisz elmondása szerint az USA-ból, Kanadából, Németországból, a balti államokból és más országokból is érkeztek adományok.

„Amint pénzt kapunk, abból rögtön fegyvert vásárolunk”

– fogalmaz a nagykövet, aki nem számított arra, hogy ennyi pénz fog összegyűlni. Hogy konkrétan milyen fegyvereket vásárolnak, az nem árulta el, viszont dicsérte a cseh fegyvergyártókat, szerinte minőségi termékeik vannak, amik készek a leszállításra. A nagykövetség a gyűjtést – amit még fenruár végén indított el – a cseh védelmi minisztériummal együttműködve szervezte.

Perebijnisz a cseh társadalmat is méltatta, úgy véli, az ukránok kivívták a csehek tiszteletét, ő maga pedig mindig hálás lesz nekik,

szerinte a csehek és Csehország mindent megtesznek Ukrajnáért, amit csak lehetséges.

A csehországi ukrán nagykövet ezzel egészen más hangot üt meg, mint a magyarországi vezetést többször is bíráló budapesti ukrán nagykövet, Nepop Ljubov (bírálatot az ukrán külügy és maga Zelenszkij is megfogalmazott), igaz, Csehország vezetése másképp is áll hozzá az ukrajnai háborúhoz.

Míg Csehország a menekültek ellátása és a humanitárius segély mellett fegyverekkel is segíti Ukrajnát, a konzervatív cseh miniszterelnök, Petr Fiala személyesen látogatta meg lengyel és szlovén kollégájával Vologyimir Zelenszkij ukrán elnököt az ostrom alatt álló Kijevben, addig Magyarország fegyverszállítmányokat sem akar átengedi a területén, és határozottan elutasít minden olyan lépést, ami szerinte a háború eszkalációját válthatja ki – ezzel egyébként nincs egyedül a nyugati szövetségesei között.

Az elmúlt években Miloš Zeman elnök legendás oroszbarátsága ellenére is nagyon megromlott a viszony Csehország és Oroszország között: a cseh titkosszolgálat szerint az orosz katonai hírszerzés, a GRU robbantott fel 2014-ben egy csehországi fegyvarraktárat, hogy Kelet-Ukrajnába szánt fegyverek vásárlását akadályozza meg. Az információ 2021 áprilisi nyilvánosságra kerülése után Csehország kiutasított 18 orosz diplomatát és kizárta a Roszatomot az egyik atomerű bővítésének tenderéből.

NYITÓKÉP: Tüntetés Prágában Ukrajna mellett március 27-én. Ukrajna prága nagykövetsége / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek