Kiállítás nyílik az ukrán túlélők fényképeiből Budapesten

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.28. 15:03

Újbuda és a fővárosi önkormányzat civilek fényképeit válogatta ki a kiállításra, az eseményt Ukrajna magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop nyitja meg.

Kiállítás nyílik az ukrán túlélők fényképeiből Budapesten

Budapest is állást foglal az ukrajnai háborúban a maga eszközeivel: a XI. kerület Újbuda Önkormányzata, A Budapest Főváros Önkormányzata és Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége támogatásával március 29-től a Móricz Zsigmond körtéren nyílik dokumentumkiállítás ukrán túlélők fényképeiből.

A közlemény szerint békében is vannak kötelességek: „Nekünk viszont, itt a békében kötelességeink vannak. Szembesíteni, látni, tudni, hogy mi történik. Segíteni, odafordulni, minden igyekezetünkkel a megértésre törekedni” – írják.

A kiállításon civilek által készített fotók fognak szerepelni, ami miatt már a meghívó is azt ígéri, hogy megrázó lesz.

„Sose felejtsük, hogy ők a borzalmak valódi szemtanúi. Szemtanúk és egyben áldozatok is, akik a szenvedés képeit örökítik meg. Képeik ráadásul a jelen képei, nincs időbeli távolság, mely az elviselhetetlenségben legalább kicsivel elviselhetőbbé tenné a látottakat. Amire a gondolatainkat ráirányítják ugyanis ez: éppen ott, éppen akkor mi magunk is lehetnénk. A tönkrement otthonok, terek, épületek a mieink is lehetnének.  A félelem helyett azonban most mások, az áldozatok, a menekültek tiszteletére van szükség. Arra, hogy a segítségünk valódi segítség legyen: emberi és önzetlen” 

– áll a szövegben.

Az eseményen beszédet mond Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete, illetve Karácsony Gergely és Barabás Richárd politikusok is.

KIEMELT KÉP: Kiss Dániel / Azonnali.hu

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek