Macron nyugalomra int, miután Biden hentesnek nevezte Putyint

2022.03.27. 16:51

A francia elnök szerint azzal nem lehet elérni a tűzszünetet, ha szavakban és tettekben is eszkalálják a helyzetet.

Macron nyugalomra int, miután Biden hentesnek nevezte Putyint

Egyre keményebb jelzőket használ Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyinra, miután már több mint egy hónapja zajlik az orosz agresszió Ukrajnában.

Biden korábban háborús bűnösnek titulálta orosz kollégáját, majd később gyilkos diktátornak és gengszternek nevezte, aki „egy erkölcstelen háborút folytat Ukrajna népe ellen”. Azonban az amerikai elnök nem fogyott ki a jelzőkből és szombaton lengyelországi látogatásán már úgy fogalmazott:

Putyin egy hentes,

míg a lengyel elnökkel, Andrzej Dudával tartott közös sajtótájékoztatóján arról értekezett, hogy Vlagyimir Putyin nem maradhat hatalomban – utóbbit a Kreml úgy értelmezte, Amerika célja a rezsimváltás, ezért már a nyilatkozata után finomított a Fehér Ház Biden kijelentésein, és Antony Blinken külügyminiszter is arról beszélt Jeruzsálemben, hogy az Egyesült Államoknak sem Oroszország, sem másokkal szemben nincs rezsimváltási stratégiája.

Az egyre élesebb nyilatkozatokat a Kreml elítéli, és a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov szerint ezek Biden részéről személyes támadások és

az ezekhez hasonló kijelentések szűkítik a bilaterális kapcsolatok ablakát,

míg az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának az elnöke – egyben a Putyin-párti Egységes Oroszország párt tagja – Vjacseszlav Volodin ennél keményebben fogalmazva Bident „egy gyenge, beteg és boldogtalan” embernek nevezte.

Ebbe a kommunikációs csörtébe szállt bele most Emanuel Macron francia elnök is, aki a France 3 csatornán beszélt a diplomáciai nyilatkozatokról.

A francia elnök elmondta, hogy célja először a tűzszünet elérése, majd pedig az orosz csapatok teljes kivonásának elérése. Azonban hozzátette,

„ha ezt el akarjuk érni, akkor sem szavakkal, sem tettekkel nem eszkalálhatjuk [a helyzetet]”.

A francia elnök emellett elárulta, a következő két napban telefonon fog egyeztetni Putyinnal, hogy megszervezzék a civilek evakuálását a súlyosan bombázott Mariupolból, ahol az orosz katonák civil létesítményeket, többek között kórházakat is bombáznak.

Egyébként Macron nem először próbálja közelebb hozni Joe Bident és Vlagyimir Putyint: még a háború kitörése előtt február 20-án többször is telefonon beszélgetett a két ország vezetőjével, hogy az ő közvetítésével üljenek tárgyalóasztalhoz, ám a háború február 24-i kitörése miatt ez végül elmaradt – a Fehér Ház ugyanis a találkozó feltételének azt szabta, hogy Oroszország nem támadja meg Ukrajnát.

Emellett Macron is többször tárgyalt Oroszország ukrajnai inváziónak kezdete óta Putyinnal, és a háborút megelőzően személyesen ment el Putyinhoz, ahol öt órán keresztül tárgyaltak többek között az ukrajnai helyzetről.

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron francia elnök Moszkvában még 2022. február 7-én. FOTÓ: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek