Amerika nem akar rezsimváltást Oroszországban

2022.03.27. 15:55

Miután Joe Biden amerikai elnök szombat este azt mondta, Putyin nem maradhat hatalomban, az amerikai diplomácia próbálja puhítani az elnök szavait.

Amerika nem akar rezsimváltást Oroszországban

Szombat este Joe Biden Lengyelországban volt hivatalos, ahol Andrzej Duda lengyel elnök társaságában egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

Vlagyimir Putyin nem maradhat hatalomban.

Biden emellett Lengyelországban meglátogatott egy menekülteket fogadó központot, ahol

Putyint hentesnek nevezte, amiért több millióan kénytelenek hátrahagyni eddigi életüket Ukrajnában.

A kijelentése után a Fehér Ház kicsit finomított Biden kijelentésén. A CNN-nek egy meg nem nevezett hivatalnok arról beszélt, hogy Biden úgy értette, Putyin nem gyakorolhatja hatalmát a szomszédain vagy a régióban, és valójában nem a Putyin-rezsim bukásán értekezett.

Azonban ez a kis puhítás nem volt elég, és a Kreml is reagált Biden szavaira. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az amerikai elnök nyilatkozatára úgy reagált, hogy Putyin sorsáról nem Biden, hanem az Orosz Föderáció állampolgárai dönthetnek, mivel ők választják meg az elnököt. 

Azonban Biden szavait nem csak a Kreml kommentálta. Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken egy jeruzsálemi eseményen próbálta finomítani Biden kijelentéseit.

„Úgy gondolom, hogy az elnök és a Fehér Ház tegnap este kifejtette elég egyszerűen, hogy Putyin elnököt nem lehet felhatalmazni, hogy háborút indítson vagy agressziót folytasson Ukrajna vagy bárki más ellen”

– válaszolta újságírói kérdésre Blinken, majd hozzátette:

az Egyesült Államoknak nincs rezsimváltási stratégiája sem Oroszországban, sem bárhol máshol,

de bővebben nem részletezte gondolatait.

Mint ismert, Oroszország még február 24-én indította meg invázióját Ukrajna ellen, amit a legtöbb ország jogtalannak nevezett, és súlyos gazdasági szankciókat vezettek be Oroszország, illetve Vlagyimir Putyin közeli körével szemben. A legtöbb szankció megtiltja, hogy nyugati cégek Oroszországgal folytassanak üzletet, ezért sok nyugati cég egyszerűen kivonult az országból – így tett többek között az Apple, a Microsoft, de például a McDonald’s is.

Arról, hogy az orosz agresszió következtében kivetett szankciók hogyan érintik az orosz gazdaságot, és például hogyan került veszélybe az egyébként sikeres Kamaz autóipari cég, bővebben itt írtunk.

NYITÓKÉP: Joe Biden amerikai elnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a G20 2021 októberi csúcstalálkozóján Rómában. FOTÓ: Ron Przysucha / Amerikai Külügyminisztérium (Flickr)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek