A finnek leállítják az egyetlen vonatot, amellyel az oroszok Helsinkibe juthattak el

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.25. 17:09

Egyre kevesebb járat van, amellyel az oroszok eljuthatnak az EU-ba. Pedig a háború miatt sokan jönnek.

A finnek leállítják az egyetlen vonatot, amellyel az oroszok Helsinkibe juthattak el

A finn vasúti társaság bejelentette, hogy hétfőtől megszüntetik az egyetlen vonatjáratot Finnország és Oroszország között – tudósít róla a Reuters.

Ez azt jelenti, hogy drasztikusan lecsökkent annak a lehetősége, hogy valaki nyugati irányba elhagyhassa Oroszországot. 

A finn állami vasúti társaság az oroszországi szankciók miatt nem tartotta helyénvalónak, hogy továbbra is fenntartsák a járatot, amely Szentpétervár és Helsinki között közlekedett. 

A Helsinkibe érkező vonatokat a háború kitörése óta nagyon sok orosz állampolgár vette igénybe, főleg olyanok, akik nem értenek egyet Putyin inváziójával, és az EU-ban keresnek maguknak menedéket.

Az oroszok azonban autóval továbbra is bemehetnek Finnországba, és természetesen Oroszország felé is szabad a kilépés. 

Tytti Tuppurainen, a finnek államgazdálkodási minisztere azt mondta, a fő oka annak, hogy eddig vonatokat indítottak Szentpétervárra, az volt, hogy a finnek haza tudjanak térni. A miniszter most azt mondja, a helyzet megváltozott, és az állami vasútvállalattól nem lenne helyes továbbra is fenntartani a járatot. 

Különböző riportok szerint az egy hónapja tartó háború ideje alatt már oroszok ezrei menekültek el az országból. Finnország a legnépszerűbb desztináció, de sokan mennek Lettországba, Észtországba vagy éppen Georgiába is. 

Azt, hogy Oroszországot hogyan érintheti a háború miatt kivándorló, többnyire fiatalokból álló tömeg, korábban ebben a cikkünkben elemeztük ki.

NYITÓKÉP: A Helsinki-i pályaduvar. FOTÓ: Jose Luis Cernadas Iglesias / PX Here

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek