Olcsóbb lett a sör Szlovákiában, pedig ott is minden élelmiszer drágul

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.24. 12:30

Az energia és a nyersanyag is jelentősen megdrágult, de a multik alacsonyan tartják a sör árát.

Olcsóbb lett a sör Szlovákiában, pedig ott is minden élelmiszer drágul

A sör volt az egyetlen élelmiszer Szlovákiában, ami februárban nem hogy nem drágult jelentősen, mint a többi élelmiszer, hanem még olcsóbb is lett

írja a Denník E gazdasági lap.

Ez már csak azért is fura, mert a sörgyártás meglehetősen energiaigényes folyamat, az energiaárak pedig már előző évben növekedésnek indultak, amin az ukrajnai háború csak még nagyobbat lendített, ahogy a gabonaárakon is: a maláta alapanyagául szolgáló árpa ára felment.

Miközben februárban az élelmiszerárak átlag 9,6 százalékkal voltak magasabbak Szlovákiában, mint egy évvel korábban,

a sör ára mindezek ellenére bő fél százalékkal alacsonyabb volt az előző év febtóruárjához képest.

A jelenség mögött a lap szerint az áll, hogy amíg a kis sörfőzdék kénytelen az emelkedő energia- és alapanyagárakhoz alkalmazkodva árat emelni,

a szlovák piac 85 százalékát uraló két multi, a holland Heineken és a japán Asahi az utóbbi hónapokban is csak nagyon kis mértékben emelt árat.

A Denník E-nek nyilatkozó szakértő arra gyanakszanak, hogy a multik a piaci erejüket kihasználva még nagyobb szereletet szeretnének maguknak a már így is majdnem teljesen leuraltak. De az alacsonyan tartott árakat az is magyarázhatja, hogy az iparág épp kezd kilábalni a covidjárvány miatti jelentős forgalomcsökkenésből, és a jókét nagy gyártó nem szeretné áremeléssel megakasztani a növekvő fogyasztás trendjét.

A szakértők mindenesetre arra számítanak, hogy sör árának stabilitása Szlovákiában sem lesz tartós, az egyik nagy cég, az Asahi által tulajdonolt nagysárosi Plzeňský Prazdroj meg is erősítette a lapnak, hogy hamarosan négy százalékkal megemeli a sör árát.

NYITÓKÉP: Zlatý Bažant / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek