Napok óta nem tudják megfékezni a tüzet a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben

Szerző: Aradi Péter
2022.03.24. 18:25

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága drámai fotókat osztott meg a pusztításról.

Napok óta nem tudják megfékezni a tüzet a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben

„A Tarna-Lázbérci Tájvédelmi Körzet talán eddigi legnagyobb erdőtüzével áll szemben a tűzoltóság és kollégáink Borsodbóta, Nekézseny, Sáta környékén.

A tűz terjedését hétfő óta nem sikerül megfékezni”

– írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a Facebookon.

„Az országos tűzgyújtási tilalom ellenére naponta keletkeznek avar- és erdőtüzek Igazgatóságunk működési területén” – szúrta ki az Egri ügyek az igazgatóság oldalán.

A BNPI az új bejegyzésben egy teljes galériányi március 23-án, szerdán készült, drámai fényképet is közzétett az oldalán. Ezeket Bartha Csaba, a Tarna-Lázbérci Csoport vezetője készítette a térségben.

„Kérjük, figyeljenek természeti értékeinkre, óvják azokat!”

– írják a fotók kapcsán.

Amint az oldal írja, a BNPI már korábban figyelmeztett a bajra: „A gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma.

A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is.

Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a tűz nemcsak fiatal erdőtelepítéseket, erdőfelújításokat veszélyeztethet, hanem a 4-5 méter magas fiatalosokat is. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést.”

Az Upponyi-hegységben található és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alá tartozó Lázbérci Tájvédelmi Körzet területe több mint 3 600 hektár, amiből közel 700 hektár szigorúan védett.

NYITÓKÉP: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek