Menekülnek a külföldi befektetők Tajvanról. Félnek, hogy az oroszok ukrajnai inváziója Kínát is felbátorítja

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.24. 09:08

Több részvénytől szabadultak meg három hét alatt, mint 2021-ben egész évben.

Menekülnek a külföldi befektetők Tajvanról. Félnek, hogy az oroszok ukrajnai inváziója Kínát is felbátorítja

Oroszország Ukrajna elleni háborúja hatalmas tőkekimenekítést indított el Tajvanon

írja a CNN.

Egy tajpeji pénzügyi elemző szerint az invázió kezdetét követő három hétben külföldi befektetők mintegy 16,9 milliárd dollár (5,7 ezer milliárd forint) értékben adtak el részvényeket. Bank of America elemzői szerint 2021-ben összesen 15,6 milliárd dollár (5,3 ezer milliárd forint) értékben áramlott ki külföldi tőke Tanjavról.

A kiáramlás oka, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása felerősítette az aggodalmakat, miszerint Kína felbátorodhat, hogy megtámadja Tajvant.

Mint köztudott, Kína nem ismeri el, és eleve a saját részének tekinti a szigetországot. Az ukrajnai háború kitörése óta Kína és Tajvan is feszülten figyeli, mi történik tőlük több ezer kilométerre.

Bár a befektetők párhuzamot látnak Ukrajna és Oroszország, illetve Kína és Tajvan viszonya között,

elemzők szerint kevéssé valószínű, hogy Kína megtámadná Tajvant.

A két ország politikai jelzései is arra utalnak, hogy Kína nem készül, Tajvan pedig egyelőre nem számít ilyesmire, azzal együtt sem, hogy a szigetország azért elkezdett fegyverkezni.

Kína pedig abban látja az alapvető különbséget, hogy amíg Ukrajna egy szuverén ország, addig Tajvan Kína területének elválaszthatatlan része.

A tajvani tőzsde mindenester a tőkekiáramlás ellenére sem omlott össze, a CNN által megszólaltatott tajpeji pénzügyi elemző szerint az ukrajnai háborúval kapcsolatos aggályok már elérték a mélypontjukat, és hamarosan másodlagosak lesznek.

NYITÓKÉP: Pexels / Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek