Három év alatt megszabadulhatna az EU az orosz gáztól

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.23. 16:28

Anélkül lehetne viszonylag gyorsan lejönni az orosz gázfüggőségről, hogy a gázról teljesen le kellene mondani.

Három év alatt megszabadulhatna az EU az orosz gáztól

Mint arról már az Azonnali is írt, bár Oroszország háborút visel Ukrajna ellen, amire az EU Ukrajnának pénzzel, humanitárius segéllyel és fegyverekkel való támogatása mellett Oroszországot sújtó gazdasági szankciókkal reagál,

ezek egyelőre nem terjednek ki az orosz energiaimportra.

Az orosz energiát ugyanis nem lehet egyik napról a másikra kiváltani, azzal azonban, hogy az EU az oroszoktól vásárol gázt, olajat és szenet, az Ukrajna ellen háborút viselő rendszert is finanszírozza. Emiatt az egyik legfontosabb kérdés lett az EU-ban az orosz energiától való függés csökkentése és megszüntetése.

Egy friss elemzés szerint az orosz gázimporttól már 2025-re meg tudna szabadulni az EU.

A tanulmányt négy nemzetközi energetikai-klímavédelmi thinkthank, a Bellona, az ​​Ember, a E3G és a Regulatory Assistance Project jegyzi. Az elemzés legfontosabb megállapításai szerint

  • 2025-re az orosz gázimport 66 százaléka helyettesíthető megújuló energiaforrásokból. Ehhez azonban fel kell pörgetni a villamos energiát termelő megújuló források, az energiahatékonyság és általában a villamosítás elterjedését. Azonnali intézkedésekre van szükség, többek között az az uniós zöld átállási tervben – Fit for 55 – foglaltak végrehajtásával.
  • Nincs szükség új gázimport-infrastruktúrára, például új LNG-terminálok építésére sem, a meglévő eszközökön keresztül az EU alternatív forrásból elegendő gázt tud importálni.
  • Nem kellene növelni a szénből származó energia mennyiségét sem. A felvázolt intézkedések lehetővé tennék az EU számára, anélkül csökkentse a gáz iránti keresletet, hogy azt esetleg szénnel kelljen pótolni, vagyis nem lassulna a széntüzelésű villamosenergia-termelés visszaszorulása.

A tanulmány szerint a Fit for 55 csomaggal 32 milliárd, további energiahatékonysági lépésekkel 13 milliárd, hőszivattyúk telepítésével és villamosítással 25 milliárd, valamint egyéb, a megújuló energiába fektetett gyors beruházásokkal még 31 milliárd köbméter orosz gáz váltható ki,

ez összesen 101 milliárd köbméter.

2020-ban 152 milliárd köbmétert importált az EU Oroszországból volt, a fennmaradó 51 milliárd köbméter más forrásokból pótolható. A gázról tehát az EU-nak nem kellene teljesen lemondania,

az orosz gázfüggőségtől azonban a tanulmány szrint egész gyorsan meg lehetne szabadulni.

Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a gázfogyasztás is csökkeni fog, hiszen azt részben megújuló energiaforrások váltják ki, részben pedig az energiahatékonysági beruházásoknak köszönhetően eleve csökkenne az energiafogyasztás.

A tanulmány konkrét javaslatokat is tesz arra, hogy milyen intézkedésekkel lehet megvalósítani az orosz gáz felvázolt kiváltását. Az említett Fit for 55 megvalósítása, a tiszta energia pénzügyi támogatása, az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiaforrások és hőszivattyúk támogatása és egyebek mellett azt is javasolja, hogy ki kell vezetni minden olyan ösztönzőt, ami fokozza vagy állandósítja a gázfogyasztást. A tanulmány nem említi az olcsó orosz gázra indentitást építő magyar kormányt, de eléggé rá illik a megfogalmazás, miszerint

„tragédia, ha kormányprogramok olyan beruházásokra ösztönzik a családokat, amelyek az orosz gázra való ráutaltságot erősítik”.

A gáz alapú fűtési rendszerek ugyanis azelőtt idejétmúlttá válhatnak, hogy a hasznos élettartamuk végére érnének, ami különösen az alacsony vagy közepes jövedelmű családokat hozhatja nehéz helyzetbe. A tanulmány szerint emiatt a kormányzatoknak inkább a tiszta energiával működő fűtés rendszerek telepítését kellene támogatnia.

NYITÓKÉP: pixel2013 / Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek