Van egyáltalán irányítója az oroszok ukrajnai hadműveletének?

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.22. 08:35

Az amerikaiak szerint nem látszik, hogy lenne átfogó hadműveleti terv, az egységek inkább egymással versenyeznek az erőforrásokért.

Van egyáltalán irányítója az oroszok ukrajnai hadműveletének?

Az USA nem tudja megállapítani, hogy Oroszország kijelölt-e egy katonai parancsnokot ukrajnai háború vezetésére, de ha van is ilyen, az eredmények azt mutatják, hogy alkalmatlan

– írja elemzésében a CNN.

A hírcsatorna amerikai védelmi tisztviselőkre hivatkozva azt írja, úgy tűnik, nincs olyan orosz katonai vezető, akinek az egész hadműveletre átfogó rálátása lene, legalábbis ez következik abból, hogy úgy tűnik, az Ukrajna különböző részein működő orosz egységek inkább az erőforrásokért versengenek, mintsem összehangolnák a műveleteiket.

Az egységeknek állítólag nehézségeik vannak az egymás közötti kommunikációval: előfordult, hogy a katonák, de még a parancsnokok is időnként sima kereskedelmi mobiltelefonokat és más nem biztonságos csatornákat használtak, hogy beszéljenek egymással, ami megkönnyítette a kommunikációjuk lehallgatását, és segítette Ukrajnát, hogy meghatározza a célpontokat az ellencsapásokhoz.

A CNN által megszólaltatott katonai szakértők szerint az orosz csapatok látszólag egymástól függetlenül, átfogó hadműveleti terv nélkül cselekszenek.

Nem látszik, hogy lenne egy konkrét személy, aki általánosan felelősséget vállalna az ukrajnai hadműveletért:

a támadások koordinálásáért, a logisztika irányításáért, a tartalék erők áthelyezésért. Az sem látszik, hogy lenne valaki, aki méri az egyes műveletek sikerét vagy kudarcát, és ezek alapján módosítaná a további műveleteket.

Oroszország nem árulta el az amerikai hírcsatornának, hogy ki irányítja az ukrajnai hadműveletet. A CNN katonai szakértője, Mark Hertling nyugalmazott altábornagy szerint

ha Oroszország titokban ki is nevezett ilyet, az alkalmatlan.

Az is ritkaság, hogy egy háborúban magas rangú tisztek essenek el. Az ukránok szerint már öt orosz tábornok halt meg a harcokban, igaz ezt független források egyelőre nem támasztották alá.

A szakértők szerint az is közrejátszhatott a helyzet kialakulásában, hogy Putyin olyan titoktartásban dolgozta ki a művelet tervét, hogy a katonai parancsnokok az utolsó pillanatig nem tudták, hogy miről is szól ez a küldetés, így valószínűleg már az előkészítési szakaszban sem volt hatékony a koordináció a hadseregben.

A központi koordináció hiánya viszont nagyon megnehezíti az Ukrajnában harcoló katonák dolgát; ez lehet az oka az utánpótlás akadozásának, az oroszok nagy veszteségeinek, végső soron az invázió elakadásának.

Az már nem sokkal a háború megkezdése után látszott, hogy a művelet nem az oroszok terve szerint alakul, erről itt írtunk bővebben. Azt pedig, hogy milyen állapotban van az orosz hadsereg, itt elemeztük

NYITÓKÉP: @ArmedForcesUkr / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek