Oroszország Bulgáriának is üzent, miután kitiltották tíz diplomatájukat

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.22. 18:18

Az orosz külügy már megint provokációt lát.

Oroszország Bulgáriának is üzent, miután kitiltották tíz diplomatájukat

Szerbia után már maga Oroszország is odaszólt Bulgáriának, igaz, ők egyelőre nem az orosz gáz vásárlásának leállítása miatt: miután Szófia 10 orosz diplomatát utasított ki az országból a diplomáciai státuszukkal való összeegyeztethetetlen tevékenységre hivatkozva, az orosz külügy sajtóosztájának feje, Marija Zaharova fenyegetően válaszolt.

„Újabb provokációnak minősítjük ezt a lépést, egy újabb indulónak az Oroszországgal való kapcsolatok lehető leggyorsabb elpusztításában anélkül, hogy belegondolnának a bolgár nép érdekeibe, vagy ennek a következményeibe. Ez a barátságtalan tett megfelelő választ fog kapni” 

– írta közleményében Zaharova. 

Márciusban már két körben utasított ki Bulgária orosz diplomatákat, Kiril Petkov miniszterelnök viszont hangsúlyozta, senkit sem véletlenszerűen.

Közben Oroszország szófiai nagykövete is hangos a helyi és az orosz sajtóban:

Eleonora Mitrofanova többször is hangoztatta, hogy Bulgáriának támogatnia kéne Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban, szerinte pedig az oroszellenes retorika nem egyezik a bolgárok álláspontjával a „különleges katonai hadművelettel” kapcsolatban.

Mitrofanova az orosz állami televíziónak azt nyilatkozta, Szófiában több NATO-ellenes tüntetés is volt, de ez szokás szerint nem teljesen igaz: egyetlen Kreml-párti tüntetés volt a helyi szélsőjobb által szervezve március 19-én, arra is párezer ember ment el a beszámolók szerint.

Az ország oroszokkal ápolt viszonya az ukrajnai háború február végi kirobbanása óta romlott meg rohamosan: szinte példátlan módon márciusban be is jelentette a bolgár kormány, teljes egészében lemond az orosz gázszállítmányokról a szerződések kifutása után.

A háborút megelőzően egyébként Bulgáriában az ortodox egyház, a pánszlávizmus, illetve történelmi okok miatt viszonylag nagy volt az oroszbarátság – Vlagyimir Putyin támogatottsága például 2020 és 2022 között 55 és 58 százalékpont között mozgott, miközben mindössze a bolgárok 20 százaléka tekintett negatívan az orosz elnökre.

Ez a viszonylag magas támogatottság azonban a háború óta megváltozott: Putyin támogatottsága szinte megfeleződött, míg azok száma megnőtt, akik ellenzik az orosz elnököt. Előbbi álláspont jelenleg 32 százalékponton áll, míg utóbbi 48 százalékra nőtt.

Egyébként Bulgária színes – a kommunista állampárt utódpártjától a jobbközépig és a protesztpártokig terjedő –kormánykoalíciójában sem látta mindenki hasonlóan Oroszország és Ukrajna helyzetét.

A bolgár védelmi minisztert például azért váltotta le Petkov miniszterelnök, mert Stefan Yanev a háború helyett „speciális hadműveletnek” nevezte az orosz agressziót,

és nem volt hajlandó azt háborúnak hívni. Yanev neve egyébként még a háború előtt is viszonylag sokszor előkerült a nyugati médiumokban, mivel a háború kitörése előtt hónapokig hangoztatta, hogy szerinte nem szabad további NATO-csapatokat Bulgáriába és Romániába telepíteni.

KIEMELT KÉP: Vlagyimir Putyin és Marija Zaharova / Kreml

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek