Árverésre bocsátja a Nobel-békedíját az orosz újságíró, hogy az ukrán menekülteken segítsen

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.22. 13:36

Dmitrij Muratov a háborúról nem nagyon írhat, így próbál segíteni.

Árverésre bocsátja a Nobel-békedíját az orosz újságíró, hogy az ukrán menekülteken segítsen

Orosz, angol és ukrán nyelvű hírben is beszámol róla a Novaja Gazeta független orosz lap, hogy a főszerkesztője, Dmitrij Muratov

a 2021-ben elnyert Nobel-békedíját az Ukrán Menekültügyi Alapnak ajánlja fel,

egyúttal felszóllítja az aukciósházakat, hogy jelentkezzenek a felhívására és bocsássák árverése a medált.

A Nobel-bizottság szerint a díjat Muratov azzal érdemelte ki, hogy a Novaja Gazeta a „legfüggetlenebb mai orosz újság, és Muratov a sajtószabadság oltalmazója” az országban.

Oroszországban szigorúan ellenőrzik, hogy milyen hírek jelennek meg a Kreml által csak „ukrajnai különleges hadműveletként” kommunikált háborúró, amit nem szabad sem háborúnak, sem inváziónak nevezni. Az invázió kezdete óta sorra lehetetlenültek el az addig is nehéz körülmények között működő szerkesztőségek. Március elején életbe lépett egy törvény, ami szerint

akár 15 évnyi börtön is járhat a fegyveres erőkről szóló „hamis” információk terjesztéséért.

Mivel a Novaja Gazeta újságírói – mint akkor írták – nem akarnak sem lágerbe menni, sem Anna Politkovszkaja sorsára jutni – a lap újságíróját 2006-ban lőtték agyon a lakása előtt –, de Oroszországot sem akarják elhagyni, úgy döntöttek, részben felfüggesztik a működésüket.

A Nobel-békedíj felajánlásáról szóló hírben a lap egyúttal azonnali tűzszünetet, a foglyok kicserélését, az elhunytak holttestének kiadását, humanitárius folyosók biztosítását és a menekültek támogatását követeli.

Az ENSZ szerint már három és fél millió ember menekült el Ukrajnából a háború kezdete óta.

NYITÓKÉP: The Norwegian Nobel Institute / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek