Kicsit megtáncoltatták Orbán francia szövetségesét

Szerző: Aradi Péter
2022.03.21. 20:03

A franciák szélsőjobbos elnökjelöltje reggel még azt mondta, nem tudja meghallgatni az ukrán elnököt a francia parlamentben, de a kampánystábja hamar megcáfolta.

Kicsit megtáncoltatták Orbán francia szövetségesét

Az orosz elnök és Orbán Viktor nagy barátja, Marine Le Pen is ott lesz a francia parlamentben, amikor az ukrán elnök március 23-én, délután 3 órakor egy videóhívás keretében beszédet mond a képviselőknek.

Zelenszkij az amerikai kongresszusban és a német törvényhozás alsóházában is szenvedélyes beszédet mondott, és mindkét helyen felállva tapsolták, így nem elképzelhetetlen, hogy

Le Pennek egész kellemetlen perceket fog okozni a dolog.

A visszatáncolás azért is volt meglepő, mert a szélsőjobboldali elnökjelölt néhány órával korábban, március 21-én, reggel kijelentette, hogy halaszthatatlan, előre lekötött programjai lesznek, ezért nem tud jelen lenni a beszéd alatt.

A beszámolók szerint az elnökjelöltet ezután sokan és komolyan kritizálták, úgyhogy a stábja hamar megcáfolta Le Pent, és bejelentették, hogy mégis meg fogja hallgatni a beszédet.

Azt viszont később megint maga Le Pen tagadta, hogy a kritikák miatt gondolták volna meg magukat. Mint fogalmazott, egyszerűen reggel még ők sem sejthették, hogy meg tudják változtatni az interjúk időpontját, különösen azokat, amiket a tenger túlra adott volna.

A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökjelöltjének a hírek szerint nagyon nem kedvez, hogy Putyin február 24-én megtámadta Ukrajnát. Már korábban sem volt valami fényes a helyzete, mert egyik bank sem szerette volna finanszírozni a kampányát.

Az ugyanis roppant szerencsétlenül vette ki magát, hogy már az öt évvel ezelőtti elnökválasztási kampányát a First Czech Russian Bankon keresztül Vlagyimir Putyin orosz elnök pénzelte. Le Pen akkor 9 millió eurót kapott a kampányra.

Az idei kampányát aztán, mint azóta kiderült, egy magyar bank, a részben

Mészáros Lőrinc tulajdonában álló az MKB finanszírozza.

A bank 10 691 775 eurót, azaz több mint 4 milliárd forintot adott a szélsőjobboldali jelöltnek.

Le Pen a közvéleménykutatások szerint sem áll már valami jól. A március elején publikált adatok szerint Emmanuel Macron államfő néhány hét alatt 26,5 százalékról 30,5 százalékra növelte a népszerűségét, miközben Le Pen támogatottsága 15,5 százalékról 14,5 százalékra csökkent.

NYITÓKÉP: Marine Le Pen / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek