Putyinista trollok lettek az oltásellenesekből

Szerző: Kósa András
2022.03.19. 10:30

A jelek szerint sokaknak mindegy, csak hihessenek valamilyen NAGY ÖSSZEESKÜVÉSBEN. Franciaországban az egyik legnépszerűbb rapper lett Putyin önkéntes propagandistája, előtte oltástagadó volt.

Putyinista trollok lettek az oltásellenesekből

Booba az egyik legnépszerűbb francia rapper az Ukrajna ellen indított orosz háború előtt az ország egyik legnagyobb oltásellenes szószólója volt. Az orosz agresszió óta azonban Booba már nem arról posztolgat közösségi médiafelületein, hogy az oltással valójában globális diktatúrába akarják taszítani az embereket, hanem Vlagyimir Putyin és Oroszország dicsőségét hirdeti és kiáll az agresszió mellett.

A Politico brüsszeli lap szerint a rapper annyira elkötelezett az orosz elnök mellett, hogy még a német Puma sportszergyártóval élő szponzori szerződését is felbontotta, miután a cég közölte, hogy kivonul Oroszországból. A Politico szerint Booba (polgári nevén: Élie Yaffa) esete egyáltalán nem rendhagyó.

Világszerte megfigyelhető, hogy oltásellenes véleményvezérekből, csoportokból egyik napról a másikra Putyin-apologéták lettek. Az egyik legjobb példa erre, hogy az amerikai szélsőjobboldali, összeesküvés-hívő QAnon mozgalom is gyorsan beállt Putyin mögé.

Ők egyenesen azt hirdetik, hogy Ukrajnában hatalmas pedofil hálózatok léteztek, és az orosz elnök csak ezektől akarja megtisztítani az országot.

A Politico több szakértőt is megszólaltatott, akik azt mondták, érdekes párhuzam, hogy több egyértelműen oltásellenes dezinformációt terjesztő, orosz kapcsolódással bíró információs csatorna (jellemzően Telegram oldalak például, vagy az Odysee nevű videómegosztó csatorna, amin még mindig látható a Kreml-propagandát terjesztő Russia Today) szinte

egyik pillanatról a másikra állt át az oltásellenes profilról az olyan üzenetek terjesztésére, hogy Oroszország csak védekező háborút folytat Ukrajnában, mivel a Nyugat tört valójában az életére.

A Politico szerint többek között Franciaországban, Spanyolországban, Svájcban vagy Csehországban is jelentős látogatottsággal bíró Telegram oldalak működnek, melyek az oltásellenes tartalmak helyett most például Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről terjesztenek hamis fotókat.

Ezeken horogkeresztes pólóban ábrázolják Zelenszkijt annak bizonyítására, hogy náci – Putyin hivatalosan ugye „nácítlanítani” szeretné Ukrajnát.

NYITÓKÉP: BOOBA, Fotó: Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek