Fotók: Horthy Miklós függöny és hatalmas műanyag korona – szürreális a kormány Trianon kiállítása

Szerző: Kósa András
2022.03.19. 16:21

Szolnokon az Ukrajnában dúló háborúra hivatkozva nem tartottak meg egy 48-as honvéd hagyományőrző programot, de a Kárpátaljára bevonuló Horthy Miklós előtt lehet tisztelegni.

Fotók: Horthy Miklós függöny és hatalmas műanyag korona – szürreális a kormány Trianon kiállítása

Bevalljuk, eddig elkerülte figyelmünket a Trianon 100 Összetartozunk-Összatartozunk című kormányzati támogatással megvalósult kiállítás, de vándoresemény szolnoki állomására egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, aki a nyitókén szereplő ízléses Horthy-térelválasztó fotót is elküldte nekünk. (Horthy Miklós képén keresztül egyébként egy stilizált vagonba léphetünk be.)

A vándorkiállítás már az ukrán háború kitörése után, március 8-án érkezett Szolnokra, olvasónk szerint sajátos, hogy a város fideszes polgármestere, Szalay Ferenc a háborúra hivatkozva mondta le a városban hagyományosan megrendezett honvéd hagyományőrző hadijátékot, amivel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának szolnoki csatájára emlékeznek.

A Kárpátaljára bevonuló, sőt az egyébként balul végződött és még Hitler haragját is kiváltó „kárpátaljai akciót” engedélyező Horthy Miklós viszont nem kényelmetlen a jelek szerint.

A Zala Megyei kormányhivatal honlapján a kiállítással kapcsolatban az olvasható, hogy „az országjáró vándorkiállítás a legújabb kutatási eredmények alapján mutatja be Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját, nemzetünk túlélési képességét, és azt a példaértékű erőfeszítést, aminek eredményeképpen 1920 után elődeink szilárd alapokon újraszervezték a magyar államot”.

NYITÓKÉP: Azonnali.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek