Novák Katalin ukrán nemzeti színeket használva ítélte el az orosz agressziót

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.18. 07:54

A leendő köztársasági elnök kapott is némi kritikát a Fidesz putyinpárti szavazóitól.

Novák Katalin ukrán nemzeti színeket használva ítélte el az orosz agressziót

Bár hivatalosan még fideszes országgyűlési képviselő Novák Katalin, mivel hivatalosan csak májustól lesz köztársasági elnök, így is meglepő, hogy Németh Zsolt után ő is beleállt az eddigieknél kicsit keményebben az ukrajnai háborúba, illetve annak oroszellenes részeibe: Novák a Facebookra töltött fel egy ukrán nemzeti színekben pompázó képet, amin bármiféle kommentár nélkül magától idéz:

...az Oroszországból indított háború védhetetlen és megmagyarázhatatlan”

 áll a szövegben.

Bár a kommentfal soha nem reprezentatív, Novákot azért jópáran javítják ki visszafogottan azzal, hogy igazából Oroszország nem tehetett mást, és utána kéne nézni a háború kiváló okainak.

A jelenség azért is érdekes, mert eddig minden jel szerint tényleg megosztja a Fidesz szavazóit, hogyan is kéne hozzáállni Vlagyimir Putyin már most halottak tízezreit követelő háborújához amellett, hogy a magyar kormány évek óta építi hol tudatosan, hol kevésbé tudatosan az oroszbarát álláspontot a saját táborában.

A felmérések azt mutatják, a kormánypárti szavazók jóval kevésbé ítélik el azt, ami Ukrajnában történik, ahogy a kormánypárt kedvelt televíziós beszélőfejei is hajlamosak finoman utalni rá, hogy valójában Joe Biden hibája az egész.

Novák előtt Németh Zsolt országgyűlési képviselő jóval keményebben nyilvánult meg a fent látható módon, amikor kiírta szintén Facebookra, hogy „ruszkik haza”. A politikust még az a Számok nevű, egyszerre fideszes és orosz propagandát terjesztő oldal is helyretette, aki korábban kormánypárti politikusra egy kritikus megjegyzést sem tett.

Sokatmondó adat, hogy ez a Facebook-oldal együttműködésben áll a Pesti TV-vel is többek közt, Mészáros Lőrinc és Vaszily Miklós csatornája a háború február végi kirobbanása óta sem érezte úgy, hogy talán meg kéne szüntetni a kapcsolatot a társasággal, aminek a narratívája szerint Vlagyimir Putyin jelenleg a békét teremti meg.

KIEMELT KÉP: Novák Katalin / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek