30 ezer rubelre büntettek egy moszkvai lakost egy sárga-kék sapka miatt

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.18. 10:24

Az orosz vezetés úgy tűnik, minden háborúellenes jelzést a lehető legkeményebben büntet mostanra.

30 ezer rubelre büntettek egy moszkvai lakost egy sárga-kék sapka miatt

30 ezer rubelre, azaz majdnem százezer forintra büntettek egy moszkvai lakost, amiért az sárga-kék sapkát és egy szintén ukrán színeket kapott szívet viselt az utcán  írja a Moscow Times a Szetevje Szvobodi jogsegélyszervezetre hivatkozva. 

Az ügy irataiban az áll, hogy a vádlott nő

„az Ukrán Köztársaság zászlajának színeire festett ruhadarabokat és kitűzőt mutatott ki nyilvános helyen, ami az Orosz Föderáció fegyveres erőivel szembeni egyértelműen negatív hozzáállását fejezte ki”.

Az orosz állampolgárokat egy friss törvény értelmében lehet megbüntetni tulajdonképpen bármiért, amit a hatóságok az orosz hadsereg nyilvános lejáratásának gondolnak, de az emberjogi szervezetek adatai szerint már majdnem 15 ezer orosz van börtönben, amiért háborúellenes tüntetésen vett részt.

A civilek maximum 100 ezer rubel büntetést kaphatnak, de tisztviselőknél ugyanez akár egymillióra is emelkedhet.

Vlagyimir Putyin elnök által március 4-én aláírt új törvény értelmében akár 15 évre is börtönbe kerülhetnek azok, akik „tudatosan hamis információkat” tesznek közzé az orosz fegyveres erőkről és az ukrajnai „különleges katonai műveletről”.

A törvény első alkalmazására nem kellett sokat várni, szerdán indult eljárás.

A lakosság vegzálása mellett ezzel felszámolták a kritikus hangvételű média maradékát is:, jelenleg csak hivatalos forrásokból származó információkat tegyen közzé, és el kell távolítaniuk jelentést, amely Oroszország ukrajnai „különleges katonai műveletét” „támadásnak, inváziónak vagy hadüzenetnek” minősíti. Egyes orgánumok országot váltottak (főleg a balti államokba menekültek), de többen egyszerűen bezártak.

KIEMELT KÉP: Jolenka / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek