Letartóztathatták az egyik legmagasabb rangú orosz tábornokot

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.17. 19:17

A Bellingcat oknyomozó portál vezetője szerint a lépéssel Putyin elismeri, „mekkora szarban van a hadművelet"

Letartóztathatták az egyik legmagasabb rangú orosz tábornokot

Hriszto Grozev, a Bellingcat oknyomozó portál vezetője a Twitteren jelentette be, hogy megerősített információja van arról, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vette Roman Gavrilovot, aki az Orosz Nemzeti Gárda egyik legmagasabb rangú tábornoka.

Grozev a Twitteren osztotta meg a hírt, mondván, három forrás is megerősítette.

Gavrilov régen az FSO-ban, Putyin titkosszolgálatában szolgált. Nem világos egyelőre, miért vették őrizetbe, egyes információk azt állítják, hogy

az FSZB olyan katonai információk kiszivárogtatása miatt lépett, amelyek miatt emberi életek kerültek veszélybe, egy másik forrás szerint az üzemanyag pazarlása miatt.

„Bár nehéz kitalálni, pontosan mi miatt történik a hadvezetési elitben, egy dolog világos: ezzel a lépéssel Putyin elismeri, mekkora szarban van az általa indított művelet. Olyan rossz a helyzet, hogy futam közben cseréli le a lovakat, ami egy hatalmas ne csináld egy háború alatt”

– kommenteli Grozev.

Alekszandr Khinstein, a Putyin-párti Egységben Oroszországért saját Telegram-csatornáján délután hazugságnak nevezte az információkat, mint mondta, ő maga beszélt a nap folyamán Gavrilov tábornokkal. Ugyanakkor kora este már arról cikkeztek Oroszországban, hogy

Gavrilovot felmentették posztjából, és maga az Orosz Nemzeti Gárda vezetője kezdeményezte kirúgását.

Nyugati szakértők szerint Putyin elégedetlen lehet a hadsereg vezetőivel. Bár Oroszország hivatalosan csak 498 orosz katona elestét ismeri el, de ezt az alulbecsült számot is csak március 2-án, azaz több mint két héttel ezelőtt jelentették, azóta nem közöltek hivatalos számokat. Az Egyesült Államok hírszerzése szerint már több mint 7000 orosz katona eshetett el Ukrajnában. 
 
Néhány napja a nyugati sajtóban az is megjelent, hogy Putyin parancsára őrizetbe vehették Szergej Beszedát, az FSZB vezetőjét is.

NYITÓKÉP: Az orosz külünleges erők Alpha csoportja FOTÓ: SpetsnatzAlpha / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek