Akár a mérleg nyelve is lehet az MKKP április 3. után

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.17. 08:14

Ehhez azonban be kellene jutnia a parlamentbe, ami kevéssé valószínű. A 21 Kutatóközpont megnézte, hogyan hatna a választás eredményére, ha ez mégis sikerülne nekik.

Akár a mérleg nyelve is lehet az MKKP április 3. után

Ha bejutna az MKKP a parlamentbe, akkor az ellenzék és a kormány is várhatóan két-két mandátummal kevesebbet kapna, így a kétfarkúak nemcsak az ellenzék, hanem a Fidesz kormányalakítását is nehezebbé tehetik,

és akár olyan helyzet is előállhat, hogy az MKKP lenne a mérleg nyelve

– írja a 21 Kutatóközpont az MKKP-t vizsgáló új elemzésében.

Mandátumok és arányok

A Kutatóközpont mandátumkalkulátora szerint ha nem jut be az MKKP (és a Mi Hazánk sem), akkor az ellenzéknek 3 százalékpontos előny is elég lehet a kormányalakításhoz szükséges abszolút többség megszerzéséhez.

Ha viszont bejutnak a kétfarkúak, akkor ehhez a hatpárti koalíciónak 4-5 százalékpontos szavazattöbbséget kell szereznie.

A magyar hibrid választási rendszer sajátosságai miatt az a helyzet, hogy a Fidesz akár 2-3 százalékpontos vereség mellett is tudna kormányt alakítani, az ellenzék kormányalakításához pedig legalább 3 százalékpontos győzelem kellene – ha csak ez a két tömb jut be a parlamenbe.

Ezeket az arányokat tolja el egy harmadik párt bejutása.

Ha ez a harmadik párt az MKKP lenne, akkor a Fidesznek már csak 1-2 százalékpontos vereség férne bele az abszolút többség megszerzéséhez, az ellenzéknek viszont 4-5 százalékpontos előny kellene ehhez a Fidesszel szemben.

Ha épp csak bejut az MKKP, akkor csak 4 mandátumot szerez, és ezzel inkább az ellenzéki többség megszerzését nehezíti. Minél jobban szerepelnek azonban a kétfarkúak, annál nehezebb lesz a Fidesznek többséget szereznie: ha például az MKKP 6 százalékot kap, akkor a Fidesz már csak úgy szerezhetne abszolút többséget, ha legfeljebb 1 százalékpontos vereséget szenved el az ellenzéktől.

Ha egyáltalán bejutnak

A 21 Kutatóközpont elemzése szerint azonban valószínűbb, hogy az MKKP nem fog bejutni a parlamentbe, ugyanis

  • „a közvélemény-kutatások átlagosan 3 százalékos támogatottságot mérnek a pártnak, és ebben a tartományban a hibahatár már jóval kisebb, különösen, ha az intézetek átlagát vesszük alapul”;
  • kulcsfontoságú a mozgósítás, márpedig az MKKP szavazói jóval kisebb arányban jelezték biztosra a részvételüket, mint a Fidesz vagy az ellenzék szavazói, és a kétfarkúaknak már az aláírások összegyűjtése sem ment minden esetben könnyen;
  • „ráadásul 27 helyen nem állítanak jelöltet, márpedig jelölt nélkül a korábbi
    tapasztalatok szerint a listás támogatottság is alacsonyabb szokott lenni”.

De kik az MKKP szavazói?

A Kutyapárt szavazói fiatalabbak és magasabb végzettségűek, mint a teljes népesség átlaga:

  • mindössze 25 százalékuk az alapfokú végzettségű (a teljes népességben ez az arány 42 százalék);
  • csak 6 szalékuk 65 feletti, viszont felülreprezentáltak a két legfiatalabb korosztályban, összesen 66 százalékuk 18-39 éves, míg ez a teljes népességben 33 százalék.
  • emellett a kutyapárti szavazók 25 százaléka budapesti, az összes szavazó esetében ez az arány csak 17 százalék.

A kutatás szerint a kétfarkú-szavazók 60 százaléka kormányváltást akar, és csak minden ötödik szavazójuk szeretné, ha maradna a jelenlegi kormány.

A kutyapárti szavazók között több mint kétszer annyian választanák Márki-Zay Pétert miniszterelnöknek, mint Orbán Viktort.

A 21 Kutatóközpont az elemzést országos közvélemény-kutatási adatokon végezte, az adatfelvétel az Iránytű Intézet által 2021 októberben, novemberben és decemberben történt. Az összevont teljes adatbázis 5000 elemű, ebből 246 fő MKKP-szavazó.

A 21 Kutatóközpont teljes elemzését az alábbi linken lehet elérni.

NYITÓKÉP: MKKP / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek