A szlovák kormányfő már megbánta, hogy nem ment el Kijevbe a cseh, lengyel és szlovén kollégájával

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.17. 09:47

Nem mérte fel a gesztus jelentőségét, ma már máshogy döntene.

A szlovák kormányfő már megbánta, hogy nem ment el Kijevbe a cseh, lengyel és szlovén kollégájával

Sajnálom, hogy csalódást okoztam az embereknek. Nem tartom magam gyávának

– mondta Eduard Heger szlovák miniszterelnök a Denník N-nek, ami többek között arról is faggatta Hegert, miért döntött úgy, nem megy el Kijevbe a három másik közép-európai kollégájával. (Szlovákiában a miniszterelnök egy még egy szerda este is a független sajtó rendelkezésére áll, hogy válaszoljon a legaktuálisabb ügyekkel kapcsolatos, akár kellemetlen kérdésekre is.)

Mint arról az Azonnali is beszámolt, hétfőn váratlanul Kijevbe utazott Petr Fiala cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Janša szlovén kormányfő, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzanak Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel. Morawiecki az útre Heger is hívta, ő azonban hallgatott a biztonsági szolgálatokra, amik kockázatosnak ítélték az utat, és inkább otthon maradt, sokaknak csalódást okozva.

Heger azt mondja, visszanézve már látja, hogy hiba volt nem elmennie Kijevbe.

A döntését aránylag gyors mérlegelés után hozta meg, mivel az események eleve gyorsan történtek, és nem mérte fel teljesen a kínálkozó lehetőséget sem, alulbecsülte annak jelentőségét.

A meghívást Heger csütörtök hajnalban kapta Versaillesben a lengyel kormányfőtől – de ekkor még nem volt biztos, hogy valóban sor kerül az utazásra –, és vasárnap mondta meg Morawieckinek, hogy nem él a lehetőséggel.

Az útról a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatallal és Jaroslav Naď védelmi miniszterrel egyeztetett, de titkosszolgálat (SIS) és a katonai hírszerzés véleményét nem kérte ki, ahogy Ivan Korčok külügyminiszterét sem.

Naď azt mondta neki, hogy az útvonal nincs biztosítva,

az utazás nagyon kockázatos, és Oroszország provokációnak foghatja fel azt.

Heger az utazás előtti napon, hétfőn Rómában járt Ferenc pápánál, de ez semmilyen módon nem függ össze azzal, hogy nem ment Kijevbe. Rómából hétfő este ért haza, a kollégái Kijevbe kedd reggel indultak, Heger a saját bevallása szerint ha akart volna, tudott volna menni.

Mint mondja, ha újra kapna egy ilyen meghívást, valószínűleg máshogy döntene.

A szlovák kormányfő egyébként csodálja Zelenszkij hősiességét, szerinte Putyint Ukrajnában kell megállítani, és „nem valahol máshol”.

Hegert egyetlen közeli munkatársa vonta kérdőre amiatt, hogy kihagyta ezt a lehetőséget, amivel a nemzetközi figyelmet is Szlovákiára irányíthatta volna, azt azonban a kormányfő nem árulta el, hogy ki volt az.

„A háború után mindenki tábornok, és ezt a gesztust alábecsültem”

– fogalmazott Heger.

Arról nincs hír, hogy a magyar miniszterelnököt is hívták-e az utazásra, Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár annyit válaszolt március 15-én a HVG-nek, hogy Orbán tud az utazásról, de most nem megy Kijevbe.

NYITÓKÉP: Eduard Heger / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek