A 2022-es Fidesz programját Lagzi Lajcsi már húsz éve sikerre vitte, csak azt el lehetett kapcsolni

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2022.03.16. 17:14

Mit gondolhat a világról az a politikai erő, aminek első sorába szánt támogatója Gáspár Győző, Fásy Ádám és Bayer Zsolt?

Ha felborulnának a közvélemény-kutatási eredmények, és áprilisban valahogy kikapna a Fidesz, akkor se kellene bánkódnia a történetíróinak: ez a párt és körei a március 15-i Békemenetre szellemileg már biztosan végigjárták a maguk útját.

Olyan hosszú és változatos utat, amit a demokratikus Magyarország történetében egyetlen más közösség sem tudott megtenni, pláne úgy, hogy az úton végig ugyanaz az ember vezette őket.

Bármeddig tarthat még ez a történet, a végpontnak annak kellett lennie, amit kedd délután láttunk: az egykor menő bőrdzsekikre, bajszokra és szélkapott frizurákra épülő fiatal liberális párt, vagyis háziciviljeik, a Civil Összefogás Fórum úgy gondolta, idén nem elég a szokásos Bayer Zsolt-Bencsik András-Random Megmondóember a HírTV-ből vonalon mozogni, hanem úgy lehetne még erősteljeseben közvetíteni a hagyományos konzervatív értékeket, ha megjelenik mellettük az első sorban a kínai típusú poliészter Orbán-pólós Pataky Attila, a mindig megbízhatóan festő Fásy Ádám (és lánya, Zsüliett), és persze az egész nap legfontosabb celebritása, Gáspár Győző, aki a KDNP-s miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt társaságában is sétált a békéért.

Ha azt mondom, hogy a Fidesz mostanra már tényleg látványosan a vidék pártja lett, az nem írja le a teljes valóságot, ugyanis hatalmas tévedés. A vidék ugyanis nem egyenlő azzal, amit ez a változatos társaság képvisel: amit mi itt látunk, az kifejezetten a lecsúszó vidékekhez és városiakhoz szól egyszerre.

Tévedés, hogy a Fidesz minden szavazója lecsúszott, de a párt és szatelitszervezetei már úgy beszélnek minden választójukhoz, mintha azok lennének. Ezek a rétegek váltak a rendszerváltás veszteseivé, és ha annak is érzik magukat akkor könnyű prédák a szélsőségek számára: mivel senki más nem foglalkozik velük, a közmunkából vagy csak szörnyű fizetésből kinézve nagyon csábító csomag gyűlölni a Nyugatot, ami tele van nemzetellenes buzival, akik miatt az igazán jóravaló egyszerű emberek nem tudják felhőtlenül élvezni az élethosszig tartó falunapot. Az élethosszig tartó falunap disznóvágással, körömből pálinkát ivással és egész nap szóló mulatóssal tulajdonképpen maga a program. Vagyis ez lenne a program, ha bárki is írt volna olyat.

A párt gondolatával alapvetően nincs baj, és nem is előzmény nélküli: az 1990-es évek végén Lagzi Lajcsi nagyjából ugyanezzel a repertoárral csinálta meg a Dáridóból a magyar televíziózás történetének egyik legnagyobb sikerét. A Fideszhez hasonlóan ő is százezreket vitt ki az utcára, a finnyás értelmiség pedig akkor is eltartott kisujjal prolizott az egész láttán.

Prolinak persze tényleg proli, de ettől még igazán megérdemlik azok az emberek is a kiszolgálást, akiknek a Mesterhármas (szigorúan az eredeti Fásy-Sláger-Bunyós felállásban!) jobban tetszik, mint a Velvet Underground.

Csak hát van egy kis probléma: Lagzi Lajcsi nem akart kormányozni (persze lehet, hogy ha akart volna, nem kap kilenc hónap börtönt 2021-ben), a Fidesz viszont nagyon szeretne. A Dáridót átkapcsolhattuk, ha valami okosabbra vágytunk, azt viszont, amit a Békemeneten látunk, nem lehet átkapcsolni, hiszen 2010 óta szép lassan az összes létező csatornánkon ez megy.

A Fidesz mostanra ott tart, hogy már bármiféle idézőjelezés nélkül teszi meg MC Hawer és a Tekknő slágerének átiratát kampányhimnusszá, hogy aztán az ország miniszterelnöke idézgessen belőle ahelyett, hogy mondjuk a lakhatási válságra adott megoldási javaslatait ecsetelné. A két sorból álló dalt pedig a Zeneexpressz-szcéna igazi sztárjai is felénekelték, többek közt természetesen a Gyurcsány-érában még bőven az MSZP körül sündörgött Fásy Ádám maga is hozta senki mással összetéveszthetetlen orgánumát.

Jelenleg ez a brigád az, amit méltónak talál arra a kulturális szereplők közül a Fidesz, hogy az első sorban képviseljék a párt ideológiáját: választhatunk a béke nevében az elmúlt években főleg kurvaanyázásból díjak tömkelegét behúzott Bayer Zsolt, az ukrajnai háborút mégcsak nem is háborúnak gondoló Bencsik András között mint értelmiség, ha pedig a kisemberek igényeihez igazodó emberekre vágyunk, ott van az a Fásy, aki a Zeneexpressz mellett például a jelentős viharokat kavart őssejtbizniszben is benne volt jó konzervatívként (végül pénzbüntetést kapott), Győzike pedig felfüggesztett börtönt is kapott már 2012-ben adócsalás miatt. Hangsúlyoznám, ezek közül egyik történetért sem kéne nekik életük végéig vezekelni, de összességében nem biztos, hogy ez az, amit a kereszténydemokrácia üzenne.

Ezzel az összenövéssel lett tehát teljes a NER világképe:

egy olyan rendszerben, aminek a krémje a világ összes pénzével a háta mögött is addig jut, hogy Rakonczai Imre zongorázására ordibálja a nézésétmegajárását, miközben néha le-lebukik valaki, ahogy a legolcsóbb italokat vásárolva mennek el az Adriára egy jachton kurvázgatni, nem is Cserhalmi Györgyökre vagy Váncsa Istvánokra van szükség, hanem minél több mulatósra és az ufóhívő Pataky Attilára.

Ez az első sor legalább garantáltan nem fog fintorogni a sokadik igénytelen playback után sem.

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek