Jön a kötelező vállalati női kvóta az EU-ban, a magyar kormány támogatásával

Szerző: Kósa András
2022.03.15. 10:40

Legkésőbb 2027-re minden az Európai Unióban működő vállalkozás vezetésében legalább 40 százalékban nőket kell foglalkoztatni.

Jön a kötelező vállalati női kvóta az EU-ban, a magyar kormány támogatásával

Elfogadta az EU-tagállamok szakminisztereiből álló Európai Unió Tanácsa (annak is foglalkoztatási-, és munkaügyi miniszterekből álló testülete) hétfőn azt az akciótervet, aminek értelmében 2027-re minden az EU-ban bejegyzett vállalkozás vezetésében 40 százalékos kötelező női kvótát vezetnének be.

A Foglalkoztatási-, Szociálpolitikáért-, Egészségügyi-, valamint Fogyasztói Jogokért Felelős Tanács üléséről kiadott hivatalos értesítés szerint magyar részről Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiai államtitkára vett részt a döntésben, bármiféle különvéleményről nem ír a dokumentum. A Tanács az elfogadott terveket most az Európai Parlament elé terjeszti, ezután lehet belőle majd jogszabály.

Élisabeth Borne, az EU soros elnökségét adó Franciaország munkaügyi minisztere az Európai Tanács honlapja szerint úgy kommentálta a döntést, hogy

az mérföldkő lehet a nők fölött még mindig létező „üveg plafon” eltüntetésében az üzleti életben.

A tervezet szerint ugyanakkor a rendelkezést az uniós cégek anyavállalatainak országában kell érvényesíteni, vagyis, egy Magyarországon működő német multi esetében elég lesz ezt a német központban a 40 százalékos női kvótát alkalmazni a vezetésben.

A Politico brüsszeli lap Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki egy Twitter üzenetben azt írta, biztos benne, hogy a szabályozás működni fog a valóságban is a nemek közti egyenlőség elérése érdekében.

NYITÓKÉP: Pxhere

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek