„Nem felderítő típus, hanem légibomba volt” – jelentette ki a horvát védelmi miniszter a lezuhant drónról

Szerző: Aradi Péter
2022.03.14. 13:55

Még mindig ellentmondásosak a zágrábi drónnal kapcsolatos hírek. A kormányzat szerint légibomba volt, a szakértők viszont kételkednek.

„Nem felderítő típus, hanem légibomba volt” – jelentette ki a horvát védelmi miniszter a lezuhant drónról

Marija Banožić védelmi miniszter március 13-án, vasárnap határozottan kijelentette, hogy a robbanóanyag nyomait találták a Zágráb délnyugati részén lezuhant drón roncsai között.

„Most már kijelenthetjük, hogy ez egy légibomba volt, amit szovjet gyártmányú repülőgépeken használtak.

Nem felderítő típus, hanem légibomba.

Érkezhetett orosz és ukrán oldalról egyaránt” – mondta a miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva Banožić megerősítette: a bomba felrobbant, de még nem tudják mikor, a becsapódás előtt vagy utána. A becsapódás helyszíne jelenleg biztonságos, a roncsokat eltakarították.

A roncsok között találtak egy feketedobozt is, amiből reményeik szerint további információkat nyerhetnek ki a légibomba repüléséről.

„Ezt összehasonlítjuk azokkal a vizsgálatokkal, amelyet közösen végzünk a NATO-tagállamokkal és a radarképek alapján rekonstruálhatjuk, pontosan honnét érkezett a drón.”

A pilóta nélküli, Tu-141-es típusú repülőgép március 10-én, este 11 körül csapódott be Zágráb népszerű pihenőhelyénél, a Jarun-tónál. A becsapódás helyszínén, egy kollégiumtól nem messze, háromméteres kráter keletkezett. A robbanásban személyi sérülés nem történt, azonban

a környéken parkoló többtucat autó megrongálódott.

A Jutarnji List horvát lapnak egy minisztériumi forrás azt mondta, hogy a bomba 120 kilós volt, és a föld alatt robbant fel, de a szakértők kételkedtek, szerintük, ha valóban így történt volna, a kráternek jóval nagyobbnak kéne lennie.

A drón útvonaláról egyelőre annyit lehet tudni, hogy érintette a román és a magyar légteret is.

A Honvédelmi Minisztérium csak annyit volt hajlandó közölni az ügyben, hogy a légi eszköz Csengernél lépett be a magyar légtérbe és 40 perces repülés után hagyta el azt Horvátország felé. A hivatalos közlések szerint a drón a román légtérben mindössze három percet, a horvátban hetet töltött.

Szijjártó Péter március 11-én egy Facebook-videóban úgy magyarázkodott, hogy a magyar légvédelem a csütörtök éjszakai és a péntek délutáni órákban is észlelet olyan jelet, ami a drón berepülésére utalt, a kecskeméti légbázisról mindkét alkalommal felszálltak a Gripen vadászrepülők, de

a pilóták nem észleltek repülő objektumot.

Az N1-nek nyilatkozó szakértő, a horvát légierő egyik legendás pilótája, Ivan Selak, nyugállományú dandártábornok ugyanakkor kételkedik Banožić szavaiban. Elmondása szerint, ha valóban robbanóanyagokkal megpakolt légibomba csapódott volna be Zágrábban, akkor kollégium fél szárnya most hiányozna.

Szerinte azért találtak a felderítődrón roncsai között robbanóanyag-nyomokat, mert

a gépen önmegsemmisítő lépett működésbe,

hogy megsemmisítse a kínos adatokat, ha a drón ellenséges területen, ellenőrizhetetlen módon zuhanna le.

NYITÓKÉP: Tu-141, fotó: Goeorge Chernilevski, Wikimedia Commons

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek