Kína washingtoni nagykövete soha nem hallott arról, hogy fegyvereket szállítanának az oroszoknak

Szerző: Aradi Péter
2022.03.14. 09:40

A találgatások szerint az oroszok máris kifogytak bizonyos típusú fegyverekből.

Kína washingtoni nagykövete soha nem hallott arról, hogy fegyvereket szállítanának az oroszoknak

A Financial Times március 13-án arról írt, hogy amerikai tisztviselőkre hivatkozva, hogy

Oroszország katonai felszerelést kért Kínától az Ukrajna elleni háborúhoz.

A lap azt írta, a tisztviselők részleteket nem akartak közölni, mindössze annyi derült még állítólag ki, hogy erre azután került sor, hogy az oroszok látták, hogy nem úgy haladnak a harcokkal, ahogy elvileg haladniuk kellett volna.

Hasonló információk jutottak el a Washington Posthoz is. Ők úgy fogalmaztak, hogy a téma érzékenysége miatt a névtelenül nyilatkozó illetékesek egyelőre azt sem szerették volna közölni, milyen fegyvereket kértek az oroszok, és azt sem, Kína hogyan reagált a segítégkérésre.

A találgatások szerint arról lehet szól, hogy

az oroszok máris kifogytak bizonyos típusú fegyverekből.

A lapok szakértőkre hivatkozva arról írnak, hogy az orosz-kínai kapcsolatok évtizedek óta nem voltak ilyen jók, ami abból is látszik, hogy Kína vonakodik nem csak egyértelműen elítélni az Ukrajna elleni orosz agressziót, de egyáltalán háborúnak is nevezni azt, ami az országban történik.

A kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang egy március 11-i sajtótájékoztatón is csak maszatolt, amikor arról kérdezték, Kína hajlandó lenne-e gazdasági és pénzügyi segítséget adni Oroszországnak, hogy enyhítsék a Moszkvára nehezedő szankciós nyomást.

Kína mindennek ellenére szeretne semlegesnek tűnni, és a tisztviselőik mindig elmondják, hogy nyugtalanítja őket az ukrajnai helyzet, és szorgalmazzák a mielőbbi tűzszünetet.

Az ország washingtoni nagykövete, Liu Peng-jü a Reuters kérdésére most azt mondta, hogy

soha nem hallott arról, hogy Oroszország tőlük kérte volna katonai felszereléseket,

és szintén hozzátette, hogy Kína mélyen aggódik az ukrajnai helyzet miatt, és őszintén remélik, hogy a helyzet enyhülni fog, és hamarosan visszatér a béke.

A CNN megkereste az orosz nagykövetséget is, ők azonban nem kommentálták még a híreket.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan március 14-én Rómában többek között erről is megbeszélést folytat Yang Jiecsivel, Kína legfőbb külpolitikai tisztviselőjével. Sullivan a találkozó előtt egy nappal, március 13-án arra figyelmeztette Kínát, hogy ne próbáljon segíteni Moszkvának megkerülni a szankciókat.

NYITÓKÉP: Elhagyatott orosz T-80-asok tankok Ukrajna észak-keleti részén. FOTÓ: Henry Schlottman / Twitter

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek