A horvát miniszterelnök dühösen várja a magyarok magyarázatát drónügyben

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.12. 17:18

Andrej Plenković nem érti, hogy történhetett, hogy a magyarok 40 percen át nem szóltak nekik a Zágrábban lezuhant gépről.

A horvát miniszterelnök dühösen várja a magyarok magyarázatát drónügyben

Annyira nem meglepő módon a horvát felsővezetés is értetlenül áll az előtt, hogy Magyarország nem szólt nekik arról, 40 perce feléjük tart egy vélhetően Ukrajnából indult eltévedt drón, ami végül Zágrábban zuhant le, és szerencsére csak pár autót tört össze  írja a Jutarnji.hr.

Andrej Plenković kormányfő és Robert Hranj, a fegyveres erők vezérkari főnöke, Tom Medved horvát hadügyi miniszter, Davor Božinović belügyminiszter és Marija Banožić védelmi miniszter is ellátogatott a csütörtök esti baleset helyszínére megnézni a drón által hagyott krátert, utána pedig sajtótájékoztatót tartottak.

Elmondhatjuk, hogy nagy szerencsénk volt ebben a súlyos balesetben. Tegnap már beszéltem európai vezetőkkel,  és küldtem egy levelet, amelyben jeleztem, egy másik NATO-tag városban is megtörténhet ilyesmi. Fokoznunk kell az együttműködést, hogy értesüljünk a hasonló eseményekről. Nem tudjuk, hogy ez véletlen vagy szándékos volt-e. A repülőgépet feltárják, és megnézik, van-e értékes információ” 

mondta Plenković.

A politikus nem is kertelt azzal kapcsolatban, kiknek az együttműködését szerette volna látni:

“A magyaroknak meg kell válaszolniuk, hogy fordulhat elő, hogy 40 percig úgy van a levegőben egy drón, hogy semmit nem reagáltak rá. Ez a drón a paksi atomerőműre is zuhanhatott volna” 

mondta, hozzátéve, hogy a magyarok saját nyomozásának is ki kell derítenie, kinek a hibája, hogy nekik senki nem szólt, de egyelőre nem akar spekulálni ezzel kapcsolatban.

Majd kiderül, hogyan történt. Veszélyes volt, ennek nem szabadott volna megtörténnie”  folytatta, majd elmondta, azt sem tartja kizártnak, hogy valakinek a NATO vagy a magyarok vezetésében kellene egy ilyenért lemondania, mert ők biztosan nem hibásak.

Az elszabadult drónról egyelőre csak sejthetjük, milyen távot repült, és jelenleg az sem teljesen egyértelmű, észrevették-e egyáltalán Magyarországon.

KIEMELT KÉP: Arno Mikkor / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek