Megvan az első ember Csehországban, akit az orosz agresszió támogatásával gyanúsít a rendőrség

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.11. 10:31

Az interneten az orosz hadsereg támogatására buzdított és abban bízott, hogy Csehországba is eljutnak az orosz katonák. Három év börtönt is kaphat.

Megvan az első ember Csehországban, akit az orosz agresszió támogatásával gyanúsít a rendőrség

Eljárás indult az első ember ellen Csehországban, akit azzal gyanúsítanak, hogy támogatja Oroszország ukrajnai invázióját

írja a cseh közszolgálati rádió híroldala.

A gyanúsított egy 28 éves férfi, az észak-csehországi Most városában él, alapfokú végzettséggel rendelkezik (nem fejezte be a szakiskolát).

A Facebookon legalább három profilja volt, amikkel USA-, NATO- és EU-ellenes dezinformációs oldalak híreit terjesztett.

Az egyik profilképét egy olyan – a lap által nem megnevezett – szervezet logójára cserélte, amit a cseh belügyminisztérium szélsőjobboldali szervezetként tart számon.

Mint a lap írja, a férfi már a háború kitörése előtt Vlagyimir Putyint éltető posztokat terjesztett, a háború kitörésének napján pedig azt írta:

„szurkoljunk az oroszoknak, bízzunk benne, hogy egész idáig eljönnek. Ha pedig ideérnek, csak segítsetek nekik, vigyetek nekik ennei, vigyetek nekik inni, borítsátok be őket virágokkal”.

A szlovákokat pedig arra biztatta, hogy ha amerikai tankokat vagy NATO-csapatokat látnak, fotózzák le őket és terjesszék nyilvánosan, hogy ha netán az oroszok nem tudnának róluk, nehogy a hátukba kapják őket.

A férfi ellen még március másodikán indult eljárás, a rendőrség konkrétan „népirtás támogatása, megkérdőjelezése, jóváhagyása és igazolása” bűncselekményével vádolja,

amiért három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Az ügyészség szerint a férfi megnyilvánulásai jelentősen túllépték a szólásszabadság korlátait, és magas társadalmi veszélyt jelentenek.

Mint arról az Azonnali beszámolt, Csehországban a rendőrség tervezi büntetni az orosz hadsereg által használt és az ukrajnai invázió támogatásának szimbólumává vált „Z” betű használatát, Szlovákiában pedig a libertariánus kormánypárt, az SaS szorgalmazza ugyanezt.

A cseh rádió híroldala már február 27-én azt írta, a rendőrségre tízesével érkeznek a bejelentések a Z használatáról, de a fenti esetben nem erről van szó, a 28 éves észak-csehországi férfi a hír szerint nem használta nyilvánosan a Z-t.

NYITÓKÉP: Rommá lőtt épület Zsitomirban március 9-én. FORRÁS: Unian

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek