Új fejezet a magyar-ukrán viszonyban, összehozta a kormányt és az ellenzéket a háború

Szerző: Kósa András
2022.03.10. 14:35

Németh Zsolt szerint a háború miatt új alapokra helyezzük a magyar-ukrán kapcsolatokat. Az ellenzék is támogatja a külügyi bizottság politikai nyilatkozatát.

Új fejezet a magyar-ukrán viszonyban, összehozta a kormányt és az ellenzéket a háború

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke abban bízik, hogy Ukrajna sokkal gyorsabban csatlakozhat majd az Európai Unióhoz, mint annak idején Magyarország. Erről a parlamentben beszélt Németh annak a politikai nyilatkozatnak a vitájában,

amit az Azonnali információi szerint az ellenzéki pártok is támogatnak majd.

Németh Zsolt szerint örvendetes, hogy konszenzus alakult ki a politikai nyilatkozatról, aminek része az is, hogy a magyar kormány nem támogat olyan szankciókat Oroszországgal szemben, ami az Európába irányuló orosz gáz- és olajszállításokat érintené.

A fideszes politikus szerint az EU, a NATO és a V4-ek is egységesek abban, hogy kiállnak Ukrajna mellett és elítélik az orosz agressziót, még ha „hangsúlybeli különbségek vannak is a magyar vagy a lengyel megközelítés között”.

A nyilatkozat egyébként többek között arról szól, hogy

  • „elítéljük Oroszország katonai beavatkozását, és kiállunk Ukrajna szuverenitása, illetve területi épségének sérthetetlensége mellett”.
  • „Magyarország alapvető célja a béke és a területén élő emberek biztonságának védelme. Történelmünk tapasztalatai alapján jelentjük ki: ebből a háborúból hazánknak ki kell maradnia, senkinek sem engedhetjük meg, hogy ebbe belesodorjon bennünket. Különösen veszélyesnek és felelőtlennek ítéljük azokat a követeléseket, amelyek magyar katonák, illetve fegyverek küldését sürgetik a háborús térségbe.”
  • „Nemcsak felelőtlennek, de embertelennek és a nemzeti érdekekkel szembenállónak is tartjuk, ezért határozottan visszautasítjuk és elítéljük azokat a megengedhetetlen minősítéseket, amelyek egyesek részéről a kárpátaljai magyarokat érték, biztonságukat is veszélyeztetve. Senki nem engedheti meg magának, hogy – pillanatnyi politikai érdekeitől vezettetve – az orosz‒ukrán konfliktus esetleges áldozatává tegyen szülőföldjükhöz ragaszkodó magyar embereket!”
  • „A Kárpátalján élő őshonos magyar közösség tagjai lojális és hűséges polgárai Ukrajnának, hozzájárulva annak jólétéhez és sokszínűségéhez, ezért az ország összes többi polgárához hasonlóan természetes és jogos elvárást támasztanak államuk felé jogaik maradéktalan tiszteletben tartása iránt.”

NYITÓKÉP: Országgyűlés Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek