A szlovák szélsőjobb az Ukrajnából érkező feketékkel riogat, a rendőrség elnézést kér tőlük

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.10. 10:11

Vannak, akik direkt azért utaztak le az ukrán határra, hogy levideózzák az határt átlépő színes bőrűeket.

A szlovák szélsőjobb az Ukrajnából érkező feketékkel riogat, a rendőrség elnézést kér tőlük

„Szerencsés utat haza, barátaink, és egy nagy bocsánatkérés a szlovák hoaxerek miatt, akik levideóztak titeket és gyűlöletet terjesztettek”

írja a szlovák rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán. A posztban néhány kép látható épp Szlovákiát elhagyni készülő színes bőrű emberekről, akik Ukrajnából menekültek Szlovákiába.

Ukrajnából ugyanis, mint ismert, nemcsak ukrán állampolgárok menekülnek a szomszédos országokba, hanem rengeteg harmadik országbeli állampolgár is, akik között vannak afrikaiak és indiaiak is. Őket használja fel a szlovák dezinformációs szcéna arra,

hogy felmelegítse az elmúlt évek illiberális sikerreceptjét, az illegális gazdasági bevándorlással való riogatást,

amit jellemzően sötétebb bőrű emberek követnek el.

A szélsőjobboldali-putyinista szcéna a videós műfajban egyébként is erős szereplői közül voltak, akik koncepciózusan videókat (például ezt) készítettek a Szlovákia területére belépő színes bőrűekről, azt állítva, hogy ukránok nem is érkeznek Ukrajnából. A szélsőjobboldali ĽSNS egyik parlamenti képviselője, Stanislav Mizík leutazott a határra, és drámai videóban számolt be róla, hogy ott valóságos „Afrikát” talát. (A szcéna más ismertebb arcai azért nem szakadtak el a realitástól, és az ukrán határra leutazva leginkább ukrán asszonyokról és gyerekekről számolak be.)

A szlovák rendőrség – ami külön Facebook-oldalt üzemeltet az álhírek cáfolására is – azzal igyekszik hűteni a kedélyeket, hogy szerdán részletes statisztikát közölt az Ukrajna irányából a szlovák határt a háború kirobbanása óta átlépők állampolgárságáról.

Eszerint február 24 és március 8 között

  • 138 ezer ukrán állampolgár érkezett Szlovákiába;
  • 2400 marokkói, 1400 indiai és 1100 nigériai állampolgár – ők azok, akikkel a szélsőjobb riogat;
  • ezer feletti a magyar és a szlovák állampolgárok száma, összesen 4,2 ezer uniós állampolgár érkezett;
  • és rajtuk kívül a világ számos országának állampolgárai jöttek még, országonként pár száz, pár tíz vagy csak 1-2 ember; a fenti marokkóiakkal, indiaiakkal és nigériaikkal együtt 10 ezer harmadik országbeli állampolgár jött át az ukrán határon.

A nem ukrán és nem szlovák állampolgárok jellemzően hazautaznak a saját országaikba, és ezt azért teszik Szlovákián keresztül, mert Ukrajnából a háború miatt már nem repülnek a légitársaságok gépei.

Mint a szlovák rendőrség írja, a Szlovákiából való hazautazást az egyes országok nagykövetségei intézik, az állampolgáraikért polgári és katonai repülőgépeket küldenek, és ezek az utazások nem kerülnek semmibe Szlovákiának.

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek