Így magyarázza az ukrajnai háborút egy szibériai helyi politikus az anyáknak, akiknek a fiaikat Ukrajnába küldték

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.08. 08:34

Szerintük mindenki hazudott nekik.

Így magyarázza az ukrajnai háborút egy szibériai helyi politikus az anyáknak, akiknek a fiaikat Ukrajnába küldték

Vasárnap óta terjed az internetem egy okostelefonnal rögzített videó, amin Szergej Civilev, a délnyugat-szibériai Kemerovó régió kormányzója látható egy tornateremben szervezett lakossági fórumszerűségen, és az ukrajnak „különleges katonai műveletről” beszél az egybegyűlteknek, akik az Ukrajnába küldött katonákról érdeklődnének – írja a Moscow Times.

A videót a Szabad Európa vette észre, dátum nincs rajta, a lap szerint március 5-én került fel az internetre, maga a találkozó Novokuznyeck városában volt.

A hallgatóság közül – ők nem látszanak a videón, de úgy tűnik, többségében asszonyokból áll – többször női hangok szakítják félbe az egyenruhás katonák között beszélő Civilevet. Az egyik azt kérdezi:

„Miért küldték oda a fiainkat?”

A kormányzó nem hajlandó válaszolni a kérdésekre, „amíg a hadművelet folyamatban van”, és arra kéri a katonák anyjait, hogy kerüljék a kritikát, „amíg az véget nem ér, ami hamarosan meg is fog történni”.

„Amikor mindenki meghal”

– veti közbe egy másik hang. Valaki azt mondja, hogy „ágyútölteléknek küldték őket”, másvalaki szerint meg

„mindenkinek hazudtak”.

A Moscow Times szerint ez a videó is azt bizonyítja, hogy növekednek Oroszországban a belső feszültségek az Ukrajna ellen indított háború miatt. A lap szerint a háború kezdete óta országszerte

13500 embert vettek őrizetbe a háborúellenes megmozdulásokon.

Az állam szigorúan ellenőrzi, hogy mi juthat el a lakossághoz az „különleges katonai műveletről”, azt nem szabad például háborúnak vagy inváziónak nevezni. A háború kitörése óta a hatalom még inkább ellehetetleníti a tőle független médiát: lapok, tévé- és rádiócsatornák voltak kénytelenek felfüggeszteni a működésüket. 

Oroszország eddig egy alkalommal, március másodikán ismert be veszteségeket, a hivatalos orosz adatok szerint addig 498 orosz katona esett el Ukrajnában. Az ukránok szerint viszont aznap reggelig 5840 volt az elesett orosz katonák száma, azóta pedig a 11 ezret is meghaladta a számuk, igaz, az ukránok adatait nem lehet ellenőrizni.

Szintén ukrán beszámolók szerint az orosz katonák valójában nem is tudták, hogy háborúba mennek, és nem hadgyakorlatra – ezt elesett orosz katonák mobiltelefonjain talált üzenetekre, illetve a foglyul ejtett katonák beszámolóira hivatkoznak. Az ukránok egyik leglátványosabb kommunikációs húzása annak a forró drótnak az elindítása volt, amit orosz anyáknak kínálnak, akik szeretnék megtalálni az ukrajnába küldött fiaikat.

NYITÓKÉP: Foglyul ejtett orosz katonák a dél-ukrajnai Mikolajivben. FORRÁS: Ukrán Fegyveres Erők / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek