Csornán saját jelöltet indít a Magyar Liberális Párt, a jelölt azt reméli, senki nem szavaz rá

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.07. 17:31

Különleges áljelöltséget jegyeztek be Csornán: Bősz Anett pártja véletlenül sem akar sok vizet zavarni, de törölnék őket, ha 2022-ben sem jelölnének sehol senkit.

Csornán saját jelöltet indít a Magyar Liberális Párt, a jelölt azt reméli, senki nem szavaz rá

Sokan talán nincsenek vele tisztában, de továbbra is létezik Magyar Liberális Párt, rövidebb nevén Liberálisok. Olyannyira, hogy az egykori SZDSZ-es oktatási miniszter Fodor Gábor által 2013-ban alapított párt nemcsak a DK-hoz kiszervezett jelöltekkel (Bősz Anett Pest 1-es, Sermer Ádám pedig Borsod 7-es választókörzetében) indulnak az ellenzéki összefogás részeként, hanem van egy külön induló is:

február 28-án Győr-Moson-Sopron 3-ban bejegyezték Szabadai Viktor indulását a Liberálisok színeiben.

Szabadai fényképe ott sincs a választási honlapon (szemben cikkünkkel, ugyanis ő látható a kiemelt képünkön – a szerk.), és sehol nem kommunikálta jelöltségét annak ellenére, hogy a 2010 és 2013 között a már feloszlófélben lévő SZDSZ ügyvezetőjeként is dolgozott politikus kifejezetten aktív Facebookon, ő a Liberálisok Budapesti Választmányának az elnöke is.

Mint kiderült, nem véletlenül nem kommunikálja indulását:

Szabadai nem kamujelölt, legalább is nem a szónak abban az értelmében, amiben szoktuk használni ezt a szót, hanem az ellenzéki összefogás résztvevőinek beleegyezésével „indul rá” a csornai választókörzetben az alapvetően MSZP-s ellenzéki jelöltre, Kovácsné Varga Ildikóra,

aki az októberi előválasztáson a momentumos Orbán Krisztiánt verte meg.

De miért indul rá egy ellenzéki jelöltre a Liberálisok?

Szabadai hangsúlyozta, csupán technikai indulásról van szó.

„A párttörvény úgy szól, hogy amennyiben két egymást követő választáson nem indul jelölőszervezetként egy párt, akkor az ügyészség mérlegelés nélkül kezdeményezi a párt megszüntetését” 

– mondta az Azonnali megkeresésére Szabadai.

Felmerül a kérdés, hogy ez a feltétel miért nem teljesül Bősz és Sermer indulásával, de mint kiderült, nekik hivatalosan nem jelölőszervezete a Liberálisok, mert az összefogásban résztvevő hat párt úgy egyezett meg, őket nem veszik be hetedikként az összefogásba.

„Ez nullaforintos projekt, nem is reklámoztuk sehol. Tudatosan nem is a lakóhelyemen, Budapesten indulok, ez egyeztetett dolog, ami nem érte meglepetésként a többieket”

– fogalmazott a jelölt, majd hozzátette, mégis akkor miért indul el egyedüliként a Liberálisok színében.

„Nem akarjuk megszüntetni a pártot, mert benne vagyunk nemzetközi szervezetekben, például az ALDE-ban (az európai liberális pártcsalád – a szerk.), és ez Bősz Anett és Sermer Ádám politikai hátországa is” – tette hozzá Szabadai, aki szerint senkit nem is érhetett meglepetésként a jelöltség az összefogáson belül.

Szabadai saját bevallása szerint ismerősök és rokonok által szedte össze az induláshoz szükséges aláírásokat, a pártelnök Bősz Anett pedig arról tájékoztatta az Azonnalit, hogy

azért segített a történetben a DK is, és az aláírásgyűjtés mellett az MSZP-vel is megbeszélte, hogy itt indulna külön egy liberális is.

Bősz is hangsúlyozta, hogy a Liberálisok Márki-Zay Péter mozgalmához vagy az Új Kezdethez hasonlónak annak az „áldozatai”, hogy a hat párton kívül nem szerepelhet jelölőszervezet az összefogásban.

Mint kiderült, nem véletlenül Csornára esett a választás: „A számítások szerint a 106 körzetből a csornai a száznegyedik legesélyesebb az ellenzék számára. Az volt a legfontosabb, hogy semmi szín alatt ne romboljunk, itt pedig valami politikai napalmot kéne ahhoz ledobni, hogy mi veszélyeztetni tudjuk bárkinek a sikerét” – mondta Bősz.

Bősz Anett nem beszélt mellé, amikor kissé esélytelennek írte le a csornai körzetet: 2018-ban az idén is induló fideszes Gyopáros Alpár 64 százalékkal győzött,

ha a mögöttük végző jobbikos, DK-s és LMP-s ellenfelek eredményeit összeadjuk, akkor sem járnának még a közelében sem, úgyhogy olyan sok eséllyel nem kecsegtet ez a körzet Liberálisok nélkül sem Kovácsné Varga Ildikónak.

Arra, hogy hány szavazatot várnak, Szabadai konkrétan nyilatkozott: „Nagyon remélem, egyetlen szavazat sem érkezik rám, és minden szavazat az ellenzéki jelöltre megy.”

Bősz ennél valamivel optimistább volt, ő a 0-5 közötti szavazati tartományt lőtte be:

„Tudatosan elkerüljük, hogy akár egy darab liberális matrica vagy kitűző leessen egy csornai boltba, és azt a megtaláló kampányelemként értékelje”

– tette hozzá.

De miért kell a Liberális Párt?

De egyáltalán miért kell annyira Liberális Párt, amikor a képviselőik jól láthatóan elvannak a DK-ban is?

„Abban bízom, hogy amikor felszabadulunk a NER alól, és nem halljuk, hogy a liberalizmus felelős minden rosszért a világon, akkor talán Magyarországon is el lehet kezdeni emelkednie egy ilyen pártnak. Minket 12 éve hekkel meg a NER választási rendszere, úgyhogy ha úgy tetszik, most ezzel az indulással ezt a szabályt mi hekkeljük meg, és reméljük, hogy később nagyobb teret kapnak a kicsik” – magyarázta az okokat a parlamentben jelenleg a DK frakciójában ülő Bősz Anett. „Ha egy évtizedet ilyen ellenszélben éltünk végig, akkor ha sikerül a kormányváltás, akkor szeretnénk csapatként dolgozni tovább.”

Az indulást a nevére vett Szabadai is hasonlóban reménykedik:

szerinte igazából most egyik ellenzéki párt sem létezik önállóan, és a mostani pártrendszerben biztosan lesz átrendeződés a jövőben.

Ugyanakkor elárulta, sok anyagi érdeke nem fűződik az indulásához, ugyanis állami támogatás egyáltalán nincs a párt mögött. „A 2019-es önkormányzati választáson is voltak jelöltjeink, szerintem a következőn is lesznek valamilyen együttműködés keretében” – árulta el a jelölt a párt jövőbeni terveit.

A Magyar Liberális Pártot még 2013-ban alapította a liberális Fideszt és az SZDSZ-t is megjárt Fodor Gábor utóbbi megszűnése után. Fodor 2019-ig volt a párt elnöke, akkor visszavonult a politikától, valószínűleg nem teljesen függetlenül attól, hogy fagyos lett a hangulat közte és az ellenzék többi szereplője között, miután 2018-ban kiderült, hogy egy titkos paktum keretei közt az MSZP akkori pártelnöke, Molnár Gyula évente 60 millió forinttal támogatják a pártkasszából a Liberálisokat.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után a párbeszédes Szabó Tímea például politikai élősködőnek hívta Fodort, ami után annyira nem meglepő módon Fodor befutó helyet se kapott az MSZP-Párbeszéd listáján, helyette Bősz Anett szerzett mandátumot a pártszövetség listáján, aki később kilépett a Párbeszéd frakciójából. 

A jelenleg gyakorlatilag mérhetetlen támogatású párt azóta főleg a DK-val működik együtt, a pártelnökké vált Bősz újra az ő frakciójukba fog beülni, ha megnyeri a felmérések szerint neki álló pest megyei körzetét.

Ezzel valószínűleg történelmet írt a párt 2022-ben: nemcsak két formációban is van hivatalosan jelöltjük, de a saját elnöküknek sem ők a jelölőszervezete. 

KIEMELT KÉP: Szabadai Viktor / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek