Nyolc biztonsági őr ugrott rá a „kicseszett állami tévénél” Szél Bernadettre és Hadházy Ákosra

Szerző: Kósa András
2022.03.06. 17:42

Ellenzéki tüntetés kezdődött vasárnap délután öt órakor a köztévé előtt az orosz propaganda elleni tiltakozásul.

Nyolc biztonsági őr ugrott rá a „kicseszett állami tévénél” Szél Bernadettre és Hadházy Ákosra

Cikkünk frissül

Amíg Orbán Viktor akkor megy be a köztévébe, hogy kritikátlanul nyomja az orosz propagandát, Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje vajon hányszor jöhetett be, hányszor szólalhatott meg ebben a „kicseszett állami tévében”? – tette fel a kérdést az MTVA székháza előtt Budapest külvárosában, a Kunigunda utcában Hadházy Ákos.

A független képviselő elmesélte, hogy egy nappal korábban, szombat este eljöttek ugyanide Szél Bernadettel, a másik volt LMP-s képviselővel, hogy mint a parlament tagjai, bemenjenek a közintézmény épületébe, de

a golyóálló beléptető kapuknál, ahol csak gondos ellenőrzés és zsilipepés után juthat be bárki az épületbe, nyolc biztonsági őr akadályozta meg a bejutásukat.

Hadházy Ákos szerint az a tény, hogy egyetlen ellenzéki képviselő sem szólalhat meg a közmédiában, ellenben kritika nélkül folyik az orosz propaganda, világosan jelzi, hogy Magyarország már rég nem demokrácia, még ha most van is esély arra, hogy legyőzzék április 3-án.

Ahogy Vlagyimir Putyin is azzal kezdte, hogy hozzá közel álló oligarchákkal felvásároltatta a független orosz sajtót, majd beszántotta a közmédia függetlenségét, Orbán Viktor ugyanezt teszi Magyarországon, és másban is hasonló módon gyakorolja a hatalmat a magyar kormányfő, így csak idő kérdése, hogy mikor fordul az ország az oroszéhoz hasonló nyílt diktatúrába – mondta.

Szél Bernadett is arról beszélt, hogy a magyar és az orosz helyzet párhuzamos, a magyar választások sem lesznek már szabadok és tisztességesek, a Fidesz első követelése a rendszerváltás idején a pártoktól független, szabad közmédia volt,

ehhez képest a lakosságarányosan a brit BBC-nél is többe kerülő magyar közmédia

jól jelképezi azt a szörnyet, amivé a Fidesz vált egy damokratikus pártból.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a közmédia ma csak az ellenzéktől független, Orbán Viktor pedig azzal, hogy „stratégiai nyugalomról” beszél a háborúban, csak azt árulja el mindenkinek, hogy fogalma sincs, mit kell tennie. A beszéd közben az MTV munkatársai kamerázni kezdték a tüntetést, amit a megjelentek füttyszóval fogadtak.

Varju László DK-s képviselő szerint az MTVA vezetői és dolgozói hazaárulók, akik gépfegyvernként terjesztik az orosz propagandát minden háztartásba. Brenner Koloman az Országgyűlés jobbikos alalnöke szerint megbukott Orbán Viktor kétkulacsos politikája. Majd idézett egy kormányközeli biztonságpolitikai szakértőt, Nógrádi Györgyöt, aki azt mondta a köztévében, Ukrajna kezdte a háborút. A politikus szerint a közmédia és a kormány politikája is nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, példaként az orosz titkosszolgálatok egy vezetőjét említette, aki letelepedési kötvényt vásárolhatott.

Kanász Nagy Máté az LMP társelnöke arról beszélt, Georg Spöttle „ufó szakértőt” invitálták be a közmédiába a háború kapcsán, aki azt mondta, „az urkánok lépték át a vörös vonalat”, Vlagyimir Putyin valójában jogos önvédelemből cselekedett. A politikus szerint a közmédia a paksi bővítésnek is kritikátlan propagátora. Kanász Nagy Máté szerint fel kell tenni a kérdést, Vlagyimir Putyin esetleg a paksi bővítésen keresztül zsarolja Orbán Viktort azért, hogy lépjen ki a NATO-ból.

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője betegen szólalt fel, azt mondta, egy közvéleménykutatás szerint a Fidesz szavazóinak 40 százaléka szerint szorosan együtt kell működni Oroszországgal, míg negyedük egyenesen úgy véli, az EU-tagság helyett orosz szövetségre van szükség.

Hajnal Miklós a Momentum képviselőjelöltje ifjabb Lomninci Zoltántól idézett, aki az orosz invázió első napján azt mondta, az orosz csapatok „nagyon szakszerűen vonulnak be” Ukrajnába. Majd bejelnette, hogy az idei kampányidőszakban már – a négy évvel ezelőttihez képest – már öt percet sem kapnak majd a köztévében az ellenzéki pártok. Majd felidézte, hogy

a Fidesz képviselői is megszavazták az Európai Parlamentben, hogy az EU tiltsa ki a budapesti székhelyű orosz beruházási bankot és mondjon fel minden együttműködést a Roszatommal.

Polyák Gábor az ellenzék médiáért felelős szakpolitikusa azt mondta, Magyarországon a média szabadsága helyett a gyűlölködés, megbélyegzés szabadsága zajlik, majd megköszönte az elmúlt 12 évet a valódi újságíróknak, akik továbbra is a hatalom ellenőrzésére, az objektív tájékoztatásra törekednek. (Szívesen – a szerk.)

Az utolsóként felszólaló Márki-Zay Péter azt mondta, a vele kapcsolatos kormánypropaganda már olyan mértéket ért el, hogy nemrég Kisvárdán egy öt éves kisfiú is „mini Ferinek” nevezte. Szerinte a közmédia éppen olyan hazugságokat terjeszt róla, mint polgármesterré válása előtt a hódmezővásárhelyi helyi média, amely teljes mértékben Lázár János befolyása alatt állt.

Akkor például azzal vádolták, migránsokat telepít be a városba, megemeli az adókat, a rezsiköltségeket. Ehhez képest migránsok nincsenek a városban, az adókat, a rezsit csökkentették, a korrupció megszüntetésével olcsóbb lett a város működése. Majd felolvasta a közös ellenzéki program már ismert ígéreteit. A demonstráció a Himnusz eléneklésével zárult.

FOTÓ: M1 Híradó / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek