Ha valamire, akkor a cancel culture által feltüzelt ruszofóbiára van most legkevésbé szükség

Ágoston Dániel

Szerző:
Ágoston Dániel

2022.03.05. 13:54

Amikor egy nacionalista elmeháborodott rátámad egy országra, akkor a túlbuzgó, progbalos, elmeroggyant woke stréberekre van a legkevesebb szükség.

Egészen éltető látni, hogy semmit nem lehet már normálisan lereagálni, hogy jóformán semminek nincs már semmi értelme.

Amikor egy posztszovjet, nacionalista elmeháborodott rátámad egy országra, akkor a túlbuzgó, progbalos, elmeroggyant woke stréberek sietve állnak neki túlbuzogni csodafegyverükkel, a cancel culture-rel.

Most épp elsőkként az Európai Filmakadémián, amely bojkottot hirdetett az orosz filmek ellen, a milánói Scala pedig gyakorlatilag kényszeríti karmesterét, hogy határolódjon el az ukrán inváziótól. Nina Kravizet pedig ugyancsak azért basztatják most, mert csak egy gyöngécske kiállásra futotta neki a béke mellett az 1,8 millió követői előtt.

S bár érthető a düh Ukrajna inváziója kapcsán, a kurva nagy helyzet az, hogy Nina Kraviznek, meg Valerij Gergijevnek vélhetően Oroszországban élnek rokonai, akik, ha elkezdenek Putyin-ellenes szlogeneket tolni (aminthogy ezt az egész inváziót minden becsületes ember mélyen elítéli), simán benne van, hogy nekiállják ott vegzálni a családjaikat.

Merthogy Oroszország egy ilyen hely. Mindemellett pedig egymillió másik ok lenne, amiért mondjuk Kraviz-et le lehetne kapni a tíz körméről, így például azért, mert fellépett tavaly a rijádi Soundstormon, de akkor a mostani bírálói valamiért ezt elfelejtették megtenni.

Mindemellett szeretném feltenni a kérdést: mi van akkor, ha mondjuk a világ legjobb mezzoszopránja amúgy szimpatizál Putyinnal? Mi van akkor, ha Kusturica igent mond arra, hogy az orosz hadsereg színházának főigazgatója legyen?

Megmondom: jellemtelen, ócska és szar alakok lesznek. De kérdezem még: rosszabb film lesz ettől a Cigányok ideje? Vagy a Macska-jaj? Vagy az Arizona Dreamer?

Rosszabbul fogja énekelni valaki a Carment attól, hogy putyinista? Ezra Pound cantói rosszabbá váltak attól, hogy amúgy szegénykém egy totál hibbant faskó volt? Kosztolányi rosszabb író lett attól, hogy lefordította Mussolini életrajzát, ami előtt nem sokkal egyébként még a Tanácsköztársaságnak tapsolt? Nyilvánvalóan nem.

Ha javasolnom kellene valamit ehelyett a túlkompenzációs, inverz náci téboly helyett, akkor szerintem

ilyenkor kellene leginkább éltetni az orosz kultúrát, és megmutatni, hogy az orosz kultúra, a számtalan érték, a zene és az irodalom messze túlmutat az elnyomó rezsimen.

És jó lenne ezt még azelőtt megtenni, hogy a posztmodern jakobinusok elkezdenék ledobálni a polcról Dosztojevszkijt, Muszorgszkijt, vagy épp a zseniális Shortparist.

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek