Tíz lépés, amivel az EU csökkenthetné az orosz gázfüggőséget

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.04. 17:39

A függőség miatt nemcsak hatékonyan fellépni nem tud ellene, de az orosz gáz legnagyobb vásárlójaként még finanszírozza is az EU Putyin rendszerét.

Tíz lépés, amivel az EU csökkenthetné az orosz gázfüggőséget

Oroszország egyik fő bevételi forrása az energiaexport, és az egyik fő vevője az Európai Unió.

Ezzel az EU gyakorlatilag részben finanszírozza Putyin Oroszországát, ami épp háborút folytat Ukrajna ellen.

Mint a Politico írja, 2020-ban az orosz gázexport 45,2 százaléka irányult az EU-ba, ezzel az unió volt a legnagyobb vásárlója az orosz gáznak, ami az EU gázimportjának 42 százalékát tette ki.

Az orosz gáztól való függőség csökkentése az ukrajnai háború miatt még inkább időszerűvé vált az EU számára. A Párizsban székelő Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön megjelent javaslatcsomagja – ami szerint 2021-ben 140 milliárd köbméter gáz érkezett Oroszországból az EU-ba – 10 pontot sorol fel, amivel számításaik szerint már 2022-ben akár a harmadával csökkenteni lehetne az orosz gáztól való függőséget:

  1. Ne kössenek Oroszországgal az EU-tagországok új gázszerződéseket. Van olyan szerződés, ami 2022 végén jár le, de összességében az évtized végére jár le minden Gazprommal kötött szerződés. Amíg ezek kifutnak, az EU más beszállítók után nézhet.
  2. Az orosz gázszállításokat alternatív forrásokból kell helyettesíteni, például Norvégiából vagy Azerbajdzsánból. Ezzel már egy éven belül 30 milliárd köbméternyi orosz gázt lehetne kiváltani.
  3. Össze kellene hangolni a gáztárolási kötelezettségeket, és meg kell szabni a kötelező minimum-mennyiséget. Ez növeli a gázrendszer ellenálló képességét.
  4. Fel kellene gyorsítani az új szél- és napenergia-projektek bevezetését. Ez az IEA szerint egy éven belül 6 milliárd köbméterrel csökkentené a gázfelhasználást.
  5. Maximalizálni kellene a bioenergiából és atomenergiából származó energiatermelést; ez 13 milliárd köbméterrel csökkentené a gázfelhasználást egy éven belül.
  6. Rövid távú adóintézkedéseket kellene hozni a megugrott villamosenergia-árak miatt. Az IEA szerint a villamosenergia-árak jobban növekednek, mint azt a gáz árának emelkedése indokolná, így ebben a szektorban hatalmas nyereség képződik. Ezt kellene megadóztatni, és a befolyt összeget a kiszolgáltatottabb fogyasztók támogatására kellene fordítani.
  7. Fel kellene gyorsítani a gázkazánok hőszivattyúkra való cserélését. Egy éven belül további 2 milliárd köbméterrel csökkentené a gázfelhasználást.
  8. Fel kellene gyorsítani az épületek és az ipar energiahatékonyságának javítását. Ez szintén közel közel 2 milliárd köbméterrel csökkentené a gázfelhasználást a következő évben.
  9. Takarékosságra kellene ösztönözni az embereket. Ha ideiglenesen 1 Celsius-fokkal lejjebb tekernék a termosztátot, az egy éven belül mintegy 10 milliárd köbméterrel csökkentené a gázfelhasználást.
  10. Fokozni kellene az erőfeszítéseket a villamosenergia-rendszer rugalmasságának átalakítására. Mivel ezt jelenleg leginkább a gáz biztosítja, a gázfüggőség csökkentéséhez az is szükséges, hogy más, környezetbarátabb megoldást kellene találni a rugalmasság biztosítására.

A Nemzetközi Energiaügynökség egy az OECD-hez szorosan kapcsolódó konzultációs szervezet, amit eredetileg 1973-74-es olajválság hatásainak összehangolt kezelésére hoztak létre. Ma már azonban nemcsak azzal foglalkozik, hogy mindenki számára elérhető legyen az energia, hanem hogy az energiaellátás környezetei szempontból fenntartható is legyen, így az IEA a klímaváltozás problémáival kapcslatos egyeztető fórumként is működik.

NYITÓKÉP: Foto-Rabe / Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek