Putyin szerint hamis propaganda, hogy az orosz hadsereg ukrán városokat ágyúz

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.04. 19:50

Az egész világ által látott rommá lőtt városrészek az orosz elnök szerint nincsenek.

Putyin szerint hamis propaganda, hogy az orosz hadsereg ukrán városokat ágyúz

Olaf Scholz német kancellárral beszélt telefonon péntek délután Vlagyimir Putyin orosz elnök, az erről szóló közlemény a Kreml oldalán nagyon tömény ízelítőt ad a hivatalos orosz álláspontról és Putyin nézőpontjáról.

A közlemény szerint Scholz kezdeményezésre beszéltek, és az orosz elnök felvázolta a német kancellárnak, hogy mik az elvi megközelítései a Donbász lakosságának védelmét szolgáló „különleges katonai műveletnek”, és részletesen ismertette annak „minden bizonnyal megvalósuló” célkitűzéseit is. (Hogy ezek mik, arról nincs szó a hírben.)

Scholz – írja a közlemény – aggodalmát fejezte ki a civil és a katonai áldozatok miatt, ezzel kapcsolatban Putyin emlékeztette őt, hogy a Nyugat nyolc éve huny szemet „a kijevi rezsim által a donbászi köztársaságok lakói ellen elkövetett népirtás felett”, de hozzátette, hogy az orosz hadsereg minden lehetséges intézkedést megtesz a civilek életének megmentése érdekében. Egyébként pedig a

„Kijev és más nagyvárosok állítólagos ágyúzásával kapcsolatos információk durva propaganda-hamisítványok”.

Putyin szerint a fő problémát azok a „neonáci katonai alakulatok” jelentik, amik lakott területre telepítenek csapásmérő fegyvereket és a civil lakosság mögé bújnak.

Az orosz elnök azt mondja, egyre több harmadik országból származó zsoldos harcol az ukránok oldalán, akik Albániából, Horvátországból és Koszovóból jöttek, de vannak köztük Szíriában tapasztalatot szerzett dzsihadisták is.

Az ukránokat azzal vádolja, hogy elő pajzsként használják a foglyul ejtett külföldi állampolgárokat is, és fegyverrel fojtják el azok távozási kísérleteit.

Szerinte a Nyugat kollektíve figyelmen kívül hagyja, hogy az ukránok megsértik a nemzetközi humanitárius jogot.

Egyébként meg Putyin megerősítette, hogy Oroszország nyitott a párbeszédre az ukrán féllel, valamint mindenkivel, aki békét akar Ukrajnában,

de azzal a feltétellel, hogy minden orosz követelést teljesítenek:

azaz Ukrajna semleges lesz, az országot demilitarizálják, az államot „denácifikálják”, Ukrajna elismeri, hogy a Krím Oroszországoz tartozik, valamint megegyeznek a két kelet-ukrajnai szakadár köztársaság határairól és Ukrajna elismeri a szuverenitásukat.

Vlagyimir Putyin valóságtól való elszakadásáról – amit az ukrán várások ágyúzásáról mondott szavai is igazolni látszanak  – és mentális állapotáról szóló feltételezéseknek a Válasz Online ment utána ebben a cikkében.

Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos cikkeinket ide kattintva tudod megnézni.

NYITÓKÉP: Kreml

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek