Március negyedikén arra ébredt Európa, hogy megint atomkatasztrófa fenyeget Ukrajnában

Szerző: Aradi Péter
2022.03.04. 07:40

„Az orosz hadsereg minden oldalról lövi Európa legnagyobb atomerőművét. Ha felrobban, az 10-szer nagyobb lesz, mint a Csernobil” – közölte az ukrán külügyminiszter.

Március negyedikén arra ébredt Európa, hogy megint atomkatasztrófa fenyeget Ukrajnában

Március negyedikén, pénteken hajnalban, helyi idő szerint 2 óra 30 perc körül tűz ütött ki a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai erőmű hat atomreaktorának egyikénél. Később kiderült, hogy az erőmű egyik ötemeletes kiképző létesítménye gyulladt ki, maga az üzemet nem érintette, de félő volt, hogy ha nem sikerült hamar megfékezni a tüzet, akkor továbbterjedhet az erőműre is.

További aggodalomra adhatott okot, hogy erőmű szóvivője, Andrij Tuz szerint

az orosz lövöldözés ennek ellenére folytatódott a létesítménynél,

és a tűzoltók emiatt sem tudták megfékezni a tüzet.

„A világ biztonsága veszélyben van. Az ellenség Európa legnagyobb atomerőművének épületeinek és blokkjainak folyamatos ágyúzása következtében a Zaporizzsjai Ateromerőmű lángokban áll” – írta Telegramján Dmitro Orlov, a város polgármestere.

„Követeljük, hogy állítsák le a nehézfegyverek tüzét. Európa legnagyobb atomenergia-állomásán valós nukleáris veszély fenyeget” – szólította fel Andrij Tuz is egy Telegramon és Facebookon közzétett videóban.

A tűzesetet Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter is megerősítette, aki Twitteren azt mondta:

„az orosz hadsereg minden oldalról lövi Európa legnagyobb atomerőművét, a Zaporizzzsja Atomerőművet. Már kitört a tűz. Ha felrobban, az 10-szer nagyobb lesz, mint a Csernobil!".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgős segítséget kért a Nyugattól. „Európaiak, kérem, ébredjetek fel!” – üzente. Az ukrán elnök azzal vádolta az oroszokat, hogy hőkamerával felszerelt tankokkal, szándékosan lövöldöztek a zaporizzsjai erőmű hat reaktorára.

Joe Biden amerikai elnök és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi is beszélt Zelenszkij vezetői csapatával. Boris Johnson, brit miniszterelnök szerint „Putyin elnök meggondolatlan lépései közvetlenül veszélyeztethetik egész Európa biztonságát”.

Az ukrán katasztrófavédelem péntek reggelre, 6 óra 20 perckor megerősítette, hogy sikerült eloltaniuk a tüzet. Az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat közlése szerint halálesetről vagy személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

NYITÓKÉP: BBC

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek