Az orosz állami médiát is megjárta, hogy Orbán szerint a NATO nem védi meg az országokat

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.04. 15:34

Az RT vezető hírben szemlézi a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjúját, amiben azért nem pontosan ezt mondta.

Az orosz állami médiát is megjárta, hogy Orbán szerint a NATO nem védi meg az országokat

„A magyar miniszterelnök szerint az országok nem számíthatnak arra, hogy a NATO megvédi őket”

szól az egyik vezető hír címe az angol nyelvű orosz állami hírügynökség, az RT újra elérhető oldalán.

Az RT a miniszterelnök szokásos péntek reggeli Kossuth-rádiós interjúját szemlézi az Origo és a Blikk cikke alapján. Orbán a műsorban többek között magyar haderőfejlesztésekről beszélt, és valóban kimondta, hogy téved, aki azt gondolja, hogy a NATO megvéd minket, de ennek a gondolatnak azért volt egy kerete. Szó szerint ezt mondta:

„Gyenge ember nem kap békét. Tehát ha békét akarsz, akkor valamilyen erővel rendelkezned kell. Az erőd két forrásból jöhet: a saját erőd meg a szövetségeseid ereje. Ha nincs saját erőd, akkor nincs szövetségesed se. Mert senki nem fogja az életét kockáztatni, a pénzét feláldozni azért, hogy téged megvédjen, miközben te egyébként nem készültél fel arra, hogy megvédd magad. Ezért aki azt állítja, hogy a NATO megvéd bennünket, az téved. A NATO akkor véd meg bennünket, ha mi is készen állunk arra, hogy megvédjük magunkat. Ezért nekünk egy haderőfejlesztést kellett indítani (...).”

Az eszmefuttatás kerete tehát a haderőfejlesztés megindoklása volt, és persze tartalmaz némi „csak magunkra számíthatunk”-típusú magyar virtust, valamint Orbán elfeledkezik arról is, hogy a NATO-tagságnak eleve feltétele a haderő fejlesztése, tehát

olyan opció nincs, amit a miniszterelnök sejtet, vagyis hogy nem fejlesztjük NATO-tagként a haderőt, és így nem is számíthatunk a NATO segítségére.

Az RT cikkében már mindenesetre szerepel az is, hogy Orbán szerint akkor véd meg minket a NATO segítségére, ha mi is tudjuk védeni magunkat, a cím azonban csak azt a miniszterelnöki állítást tartalmazza, miszerint „az országok” nem számíthatnak a NATO védelmére.

Ez a szövegkörnyezetéből kiragadott és a címben hozott állítás tökéletesen alkalmas arra, hogy a Kreml narratíváját erősítse. Az RT már korábban is értelmezte át EU-tagország politikusának szavait épp csak annyira, hogy diplomáciai botrány lenne belőle.

Ebben az esetben azonban azért nehéz az RT-t azzal vádolni, hogy koncepciózusan a saját olvasatához igazította volna a magyar miniszterelnök szavait, mert a magyar sajtó jelentős része is ugyanezzel a címmel szemlézte Orbán reggeli interjúját.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár február 25-én. FORRÁS: Orbán Viktor / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek