Három merényletet élt túl az ukrán elnök az elmúlt napokban egy brit lap szerint

Szerző: Aradi Péter
2022.03.04. 12:05

A hírek szerint a védekezésben állítólag az orosz titkosszolgálat (FSZB) háborúellenes ügynökei segítették az ukránokat.

Három merényletet élt túl az ukrán elnök az elmúlt napokban egy brit lap szerint

Az oroszok két csapatot is küldtek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meggyilkolására, azonban mindkettőt meglepte, hogy az ukrán elnök biztonsági csapata

milyen jól tájékozott a mozgásukkal kapcsolatban,

írja a brit The Times.

Az egyik csapat a Wagner-csoporttól érkezett. Ahogy korábban mi is megírtuk, a hírek szerint a magánhadsereg 400 zsoldosa dolgozott Kijevben, hogy a Kreml utasítására meggyilkolják Zelenszkij elnököt és a kormány tagjait, hogy így készítsék elő a terepet az orosz hatalomátvételhez. A Times információi szerint a magánhadsereg Afrikában tevékenykedő zsoldosai öt héttel a háború kirobbanása előtt repültek haza Oroszországba, ezután kapták meg az új parancsukat.

Az ukránok állítólag az ő megjelenésük miatt vezették be Kijevben a február 26-tól, azaz szombat estétől 28-ig, azaz hétfő reggelig tartó szigorú kijárási tilalmat azzal, hogy a katonáik mindenkire, akit az utcán látnak, potenciális ellenségként tekintenek.

Az egyik merényletet például a lap szerint febuár 26-ára, szombatra időzítették, de a zsoldosok komoly veszteségeket szenvedtek,

és állítólag megijedtek attól, hogy Zelenszkij biztonsági csapata milyen jól informált az akcióikkal kapcsolatban – ezt a lapnak a Wagnerhez közel álló forrása mondta.

A Wagner egyébként egy 2013-ban alapított magánkatonai cég (PMC, private military contractors), amit sajtóinformációk szerint Dmitrij Utkin, az orosz titkosszolgálat, a GRU korábbi alezredese alapíthatott, és jelenleg a csak Putyin séfjének is nevezett vendéglátó- és építőipari vállalkozó, Jevgenyij Prigozsin a tulajdonosa.

A Kreml a Wagnert küldi azokba a konfliktusokba, amikben Oroszország nyíltan nem akar részt venni, de szeretné az érdekeinek megfelelően alakítani őket. Decemberben az EU külön a Wagner ellen is szankciókat léptetett életbe. A magánhadsereggel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

A Wagneren kívül azonban egy másik csapatot is megbíztak az ukrán elnök meggyilkolásával, méghozzá a csecseneket.

Az elitalakulat vezére, Magomed Tusajev tábornok már február 27-én, vasárnap meghalt a Kijevhez közeli, Hosztomel környékén dúló harcok során,

a csecsen csapat többi tagját pedig vagy szintén megölték, vagy elfogták az ukránok.

A híreket egyébként Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője is megerősítette a lapnak.

A Times most azt írja, hogy mindkét csapat likvidálásában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, azaz az orosz titkosszolgálat (FSZB) háborúellenes ügynökei segítették az ukránokat, ami egybecseng azzal, amit Danilov is mondott március másodikán az Ukrajna 24 TV-nek, csak akkor még inkább buzdító kampányfogásnak tűnt a szájából, hogy

az orosz titkosszolgálat is Putyin ellen dolgozik.

NYITÓKÉP: Defence of Ukraine / Twitter

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek