Valakik kék-sárgára mázolták a Pozsony feletti szovjet katonai emlékművet

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.03. 15:35

Az orosz nagykövetség megszentségtelenítésről beszél, a szlovák külügy szerint Szlovákia polgárai így üzennek, hogy Oroszország fejezze be az értelmetlen háborút.

Valakik kék-sárgára mázolták a Pozsony feletti szovjet katonai emlékművet

Csütörtökre virradó éjszaka ismeretlenek kék-sárgára mázolták Pozsony egyik ikonikus épületet, a város feletti dombon álló, Slavín nevű szovjet katonai emlékművet

– számol be róla a szlovákiai sajtó. Az emlékmű környéki sírokban és tömegsírokban összesen majdnem hétezer katona, a Vörös Hadsereg tisztjei nyugszanak.

A szovjet katonai sírokra és emlékművekre az ország határain kívül is rendkívül érzékeny Oroszország pozsonyi nagykövetsége fel is háborodott. A nagykövetség azt írja a Facebook-posztjában:

megszentségtelenítették a szovjet felszabadító katonák emlékművét,

és azt követeli, hogy Szlovákia állítsa helyre az emlékművet az eredeti állapotában, összhangban a két ország között még 1995-ben kötött, a katonai sírokról szóló kormányközi szerződéssel.

Szintén a Facebookon reagált a szlovák külügyminisztérium az orosz nagykövetség felháborodására és „a megszentségtelenítés vádjára”. A szlovák külügy emlékezteti az orosz felet, hogy Szlovákia példásan és a legnagyobb tisztelettel gondozza az orosz és az országot felszabadító más katonák sírjait és emlékműveit.

Azonban arra kéri az orosz nagykövetséget,

vegye észre a valóságot: Szlovákiában hatalmas a szolidaritás Ukrajna iránt,

amit Oroszország ok nélkül támadott meg, és nemzetközi jog megsértésén kívül lábbal tapossa azon ukránok emlékét is, akik az orosz katonákkal együtt harcoltak a szabadságért 1945-ben.

„Az ukrán zászló színei a Slavínon Szlovákia polgárainak a felhívása, hogy Oroszország fejezze be ezt az értelmetlen háborút”

– fogalmaz a szlovák külügy közleménye. A külügyminisztérium egyúttal arra kéri a szlovák nyilvánosságot, hogy a demokrácia és a béke iránt elkötelezett orosz állampolgárok iránt továbbra is tisztelettel és barátsággal viseltessen.

Pozsony liberális főpolgármestere, Matúš Vallo szerint

„a Slavín átfestése senkinek nem segít”.

Mint írja az Instagramon, rengeteg más módja is van a szolidaritás kifejezésének, a Slavínnál nyugvó katonák pedig nem tehetnek a mostani háborúról. Vallo azt kéri, az emberek irányítsák a figyelmüket azokra, akik a háborút okozták, és azokra, akik azt meg tudják állítani, és segítsenek a menekülőkön.

Boris Kollár, a parlament elnöke, a jobboldali-populista Sme rodina (Család Vagyunk) párt elnöke szerint a Slavín megrongálása „túl van a határon”.

Az ukrán zászló színeivel kivilágított pozsonyi várral Szlovákia egyértelműen megmutatta a világnak és főleg az ukránoknak, hogy kinek az oldalán áll

írja Kollár szintén a Facebookon –, szerinte egy kegyeleti emlékmű megrongálása nem több bűncselekménynél, és reméli, hogy a rendőrség el is kapja a tetteseket.

A magát kommunistának valló, a Szovjetunióért nyíltan rajongó Ľuboš Blaha, a szociálpopulista Smer-SD egyik legismertebb tagja, parlamenti képviselője és az oroszbarát szlovák szésőjobb egyik legnagyobb sztárja két Facebook-posztban is reagált a Salvín megrongálására: az egyikben bocsánatot kér a szovjet hősöktől, a másikban pedig

lemondásra szólítja fel Ivan Korčok külügyminisztert, mert ahelyett, hogy sajnálatát fejezte volna ki, ő a rongálók oldalára állt.

NYITÓKÉP: Oroszország szlovákiai nagykövetsége / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek