Már egy Putyin-közeli orosz cég is nyíltan békét szeretne Ukrajnában

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.03. 13:25

Az Orosz Közvetlen Befektetési Alap szerint csak a diplomácia tud véget vetni a konfliktusnak. A vezérigazgatót sokan Putyin lehetséges utódjaként emlegetik.

Már egy Putyin-közeli orosz cég is nyíltan békét szeretne Ukrajnában

Az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) lett az első orosz állami intézmény, ami békét szorgalmaz Ukrajnában – írja a Politico. A lap szerint

ez annak a jele, hogy az ország elitjében kezd kialakulni egy ellenzék Putyin egy hete indított inváziójával szemben.

„Az RDIF támogatja a béke helyreállítását, és reméli, hogy Oroszország és Ukrajna képviselői közötti tárgyalások sikeresek lesznek” – idézi a Politivo a vagyonalap közleményét, amiben az is szerepel, hogy

„az RDIF és nemzetközi partnerei úgy vélik, hogy csak a diplomácia tud véget vetni ennek a konfliktusnak és megmenteni emberéleteket.”

Az RDIF-et 2011-ben alapította az orosz kormány azzal a céllal, hogy az Oroszországba csábítsa és segítse az külföldi stratégiai befektetőket. A Politico szerint azóta összesen 40 milliárd dollárnyi (13,7 ezer milliárd forintnyi) külföldi tőkét vonzott az országba.

A cég nemcsak az országba érkező külföldi befektetésekkel foglalkozik:

Oroszország az RDIF segítségével adta el az orosz fejlesztésű covidvakcinát, a Szputnyik V-t a külföldi piacokon.

Az ukrajnai invázió miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók érzékenyen érintették az RDIF-et is: ilyen körülmények között nemhogy befektetéseket nem tud Oroszországba hozni, de a már ott lévő külföldi cégek is tömegesen vonulnak ki az országból.

Az RDIF vezérigazgatóját, Kirill Dmitrijevet Putyin közeli szövetségesének tartják – a felesége állítólag Putyin egyik lányának közeli barátja. Ugyanakkor az egyébként 1975-ben Kijevben született Dmitrijev eléggé nyugatos üzletembernek tűnik: a Stanfordon és a Harvardon is tanult, dolgozott a Goldman Sachs pénzügyi-befektetési óriáscágnél és a McKinsey tanácsadócégnél is,

és a neve rendszeresen előkerül a Putyin lehetséges utódjáról szóló találgatásokban.

NYITÓKÉP: Putyin és Dmitrijev 2021. december 30-án, alig két hónapja, de mai szemmel nézve már egy elképesztően rövidke asztalnál ülve tárgyalnak az RDIF megalakulásának 10. évfordulója alkalmából. FORRÁS: Russian Direct Investment Fund - RDIF / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek