Lekapcsolták a szlovákok a legolvasottabb, orosz propagandát terjesztő szlovák oldalt

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.03. 08:14

A védelmi miniszter szerint hosszabb lesz a sor.

Lekapcsolták a szlovákok a legolvasottabb, orosz propagandát terjesztő szlovák oldalt

Csütörtökön a szlovák nemzetbiztonsági hivatal lekapcsolta az egyik legolvasottabb oroszbarát oldal, a Hlavné správy (Fő Hírek) oldalát – írja a Denník N.

A lépést a szlovák parlament által az előző héten gyorsított eljárásban elfogadott törvénymódosítás tette lehetővé, amivel az ukrajnai háborúval kapcsolatos álhíreknek akar a szlovák törvényhozás gátat szabni.

Az orosz invázió másnapján, február 26-án elfogadott törvénymódosítás ideiglenes felhatalmazást adott a nemzetbiztonsági hivatalnak (NBÚ), hogy az kikapcsolja a „káros tartalmakat” és a „káros tevékenységeket” az interneten. A kibertámadások, kártevő és adathalász szoftverek mellett

a súlyos dezinformációk és más hibrid fenyegetések is a törvény hatása alá esnek,

az egyes oldalakat a rendőrség, a titkosszolgálat és a katonai hírszerzés javaslatára, vagy hivatalból is kikapcsolhatja az NBÚ.

Ez utóbbi történt a magát konzervatív napilapnak nevező Hlavné správy-val, ami évek óta terjeszti a Kreml narratíváját, és roppant népszerű az oroszbarátságban egymásra talált szlovák baloldal és szélsőjobboldal köreiben.

Nemrég Jaroslav Naď védelmi miniszter azzal utasította vissza egy sajtótájékoztatón, hogy válaszoljon a Hlavné správy riporterének kérdésére, hogy a lapot közvetlenül az orosz nagykövetség finanszírozza, és erre bizonyítéka is van. Egy másik dezinformációs propagandaoldalnak a Hlavné správy lekapcsolásáról szóló Facebook-posztja alá pedig azt kommentelte a védelmi miniszter, hogy

„Igen, bizony. Mellesleg: a lista hosszabb lesz”.

A Denník N arra is felhívja a figyelmet, hogy az NBÚ eljárása nem transzparens: a weboldalak kikapcsolásáról szóló határozat nem nyilvános, azt csak az adott oldal üzemeltetője kapja meg. Ha ő sem hozza nyilvánosságra a határozatot, a nyilvánosság nem tudja meg a lépés pontos okait.

Szintén kedden jelentette be a TA3 magán hírcsatona, hogy ukrán nyelvű hírblokkot indít. A hírszolgáltatást, ami a csatorna oldalán bővített formában is elérhető, a TA3 elsősorban a Szlovákiába menekült ukránoknak szánja azzal a céllal, hogy segítsen nekik eligazodni az ideiglenes új hazájukban.

A hírszolgáltatást Szlovákiában újságírást tanuló ukrán egyetemisták készítik.

Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos cikkeinket ide kattintva tudod megnézni. Hogy miért lehet ebből nagyon gyorsan vérfürdő, ide kattintva tudod elolvasni. Hogy van-e reális esélye annak, hogy Ukrajna egyik napról a másikra EU-s ország legyen, itt jártunk utána.

NYITÓKÉP: Jaroslav Naď védelmi és Ivan Korčok külügyminiszter az Ukrajna melletti február 27-i pozsonyi tüntetésen. KÉP FORRÁSA: Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek