Kelet-Ukrajnában rekedt egy magyar család, a külügyminisztérium segítségét kérik

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.03. 10:56

Az EBESZ volt alkalmazottja a feleségével és két gyerekükkel egy óvóhelyen várja, hogy valami történjen.

Kelet-Ukrajnában rekedt egy magyar család, a külügyminisztérium segítségét kérik

Szerdán kezdett el terjedni a magyar interneten egy Facebook-poszt, amiben egy férfi Szijjártó Péter segítségét kéri, hogy mentsék ki őt a feleségével és a két kisgyerekével a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckből.

A férfi, Szentmártoni Imre azt írja, 2014 és 2020 között a külügyminisztérium megbízásából dolgozott az EBESZ-nek a városban; az EBESZ magyar alkalmazottai pedig, amikor a háború kitörésekor elhagyták a várost, nem segítettek nekik.

Szeverodonyeck a luhanszki terület ideiglenes székhelye, amióta 2014-ben a szakadárok orosz támogatással átvették a régió egy része, a központ, Luhanszk feletti ellenőrzést. Amikor egy héttel ezelőtt, február 24-én megindult az orosz invázió, a két szakadár donyecki területéről irányából is benyomultak orosz csapatok Ukrajnába, így Szeverodonyeck is háborús övezetté vált.

A Politico hétfői cikke szerint a város vezetése már a háború első napján döntött a város evakuálásáról, tömött sorokban hagyták el az autók a várost, és akinek nem volt autója, azokat buszokkal vitték a vasútállomásra a Nyugat-Ukrajna felé tartó vonatokra.

Telefonon sikerült röviden beszélnünk Szentmártoni Imrével, aki azzal kezdte, hogy a háborús helyzet állásáról nem mondhat semmit, mert lehallgatják a beszélgetést. Azt, hogy nem jöttek el a városból, azzal magyarázta, hogy ahogy nagyon sokan, hosszú ideig ők sem gondolták, hogy tényleg háború lesz.

Ennek ellenére már február 8-án regisztrált a kijevi magyar nagykövetségnek, jelezve, hogy szeretné, ha segítenének nekik eljönni Szeverodonyeckből, majd közvetlenül a háború kitörése előtt telefonon is beszélt a nagykövetséggel,

de azt mondja, a nagykövetség visszautasította, hogy egész odáig elmenjenek értük.

A férfi elmondása szerint valamilyen helyi szabály miatt külföldi állampolgárként nem lehet autója, leginkább ez akadályozta meg abban, hogy útnak induljanak, a vonattal való menekülést pedig azért nem kockáztatták meg, mert attól féltek, hogy ha közben a hadsereg kárt okoz a vasúti sínekben, ott rekednek a semmi közepén a két gyerekkel.

Minden ettől a rohadt mobiltelefontól függ – mondja Szentmártoni. Két napig nem volt áramuk, de mivel gyakorlatilag hat éve folyik a háború, az emberek már fel vannak készülve az ilyen helyzetekre, a háztartásokban általában van generátor, ha nincs áram, beindítják az erkélyeken, nekik is így lett áramuk a szomszédtól, és így tudta feltölteni a telefonját.

Hiába jelentkezett a nagykövetségen, azóta sem érdeklődött senki, hogy mi van vele és a családjával – panaszolja Szentmártoni Imre.

A párperces beszélgetésünket is azért kellett megszakítanunk, mert mint mondta, lemerülőben van a telefonja, így azt már nem volt alkalmunk megkérdezni, hogy 2020 után, az EBESZ-nél való munka befejezését követően mivel foglakozott Szeverodonyeckben.

E-mailben érdeklődtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, hogy mit tudnak a családról, és tervezik-e, hogy segítenek nekik, ha választ kapunk, frissítjük a cikket.

NYITÓKÉP: Utcaképek Szeverodonyeckben. FORRÁS: Nastya (ပωပ)????????????❤️ / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek