Tiszteletét, pártját és kedvenc focicsapatát is bukja az orosz kapcsolatai miatt Gerhard Schröder

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.02. 08:01

Az oroszbarát egykori német kancellárra nagyon ráégtek orosz kapcsolatai, és már több helyről is követelik, mondjon le üzleti érdekeltségeiről.

Tiszteletét, pártját és kedvenc focicsapatát is bukja az orosz kapcsolatai miatt Gerhard Schröder

Úgy tűnik, mostanra nemcsak az orosz politikusok, de az orosz politikusokkal gyanúsan jó viszonyban lévő politikusok reputációja is leáldozóban van: a német kormányt 1998 és 2005 között vezető szociáldemokrata Gerhard Schrödernek valósznűleg nehéz napjai vannak, ugyanis szinten minden oldalról követelik tőle, határolódjon el Vlagyimir Putyintól, és dobja el orosz üzleti érdekeltségeit. 

Schröder többek közt a Gazpromnak és a Rosznyeftynek is dolgozott, de benne volt a leállított Északi Áramlat 2 projektben is, a munkáját pedig valószínűleg azért is tudta ilyen jól végezni, mert különösen közeli viszonyt ápolt a moszkvai elittel. Most viszont odáig fajult a helyzet, hogy kedden a Bundestagban négy alkalmazottja is távozott pozíciójából,

amiért Schröder továbbra sem mondott le orosz érdekeltségeiről, és pártja, az SPD is egyre hevesebben követel valamiféle állásfoglalást.

Befagyasztották a podcastját is: a magyar származású szóvivője, Bela Anda jelentette be, vége a sorozatuknak, aminek utolsó részében Schröder még azt követelte Ukrajnától, hagyja abba a kardcsörgetést.

Van itt személyes kapcsolat is: Schröder legendásan nagy szurkolója a Borussia Dortmund focicsapatának, életreszóló tiszteletbeli tagsággal is rendelkezik, de a klubvezetés jelezte, hogy ha az egykori kancellár megtartja orosz pozícióit, azt ők nem tudják elfogadni, és ennek megfelelően fognak dönteni. Hasonlóan tesz a Német Labdarúgó Szövetség (DFB), akik felszólítást küldtek: azt akarják, a szövetség tiszteletbeli elnökeként is dolgozó Schröder legkésőbb a március 11-i közgyűlésig távolítsa el magától az orosz érdekeltségeit, vagy mondjon le a tagságról.

Gerhard Schröder egyelőre egyetlen alkalommal szólalt meg az ügyben: a háború kirobbanásának napján február végén rövid közleményben jelezte, a háborúnak és az ukrán nép szenvedéseinek minél gyorsabban véget kell vetni, felelősnek pedig az orosz kormányt nevezte meg. Vlagyimir Putyin neve nem hangzott el.

Úgy tűnik, mostanra az SPD-nek is kínos lett az évek óta jól dokumentált oroszbarátság: Olaf Scholz kancellár már elhatárolódott Schrödertől, hozzátéve, elődje nem a kormány nevében beszél soha, a párt társvezetője, Saskia Esken szerint pedig Schröder tevékenysége egész Németország hírnevét rontotta.

KIEMELT KÉP: Henning Schlottman / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek