Máris több mint százezer menekült érkezett Magyarországra

Szerző: Aradi Péter
2022.03.02. 11:55

A Magyar Református Szeretetszolgálat fél tucat képet küldött az Azonnalinak, hogy lássuk, hogyan néz ki a segélynyújtás a határon.

Máris több mint százezer menekült érkezett Magyarországra

2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Már a támadás napjának reggelén hatalmas sorok alakultak ki a határátkelőknél, a rendőrség akkori tájékoztatása szerint is hamar legalább egy-egy órás várakozásra kellett számítani a határokon.

A magyar kormány aznap, tehát február 24-én, csütörtök este rendeletben hirdette ki, hogy minden Ukrajna felől érkező ukrán állampolgárt, vagy jogszerűen az országban tartózkodó, harmadik országbeli polgárt beengednek, és ideiglenes védelmet biztosítanak számukra.

Azóta összesen

több mint 660 ezer ukrán hagyta el a hazáját.

A legtöbben Lengyelország felé indultak, de több mint 110 ezren Magyarországon keresnek menedéket. A segítségnyújtásban részt vesz a Migration Aid, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Református Szeretetszolgálat is.

A Magyar Református Szeretetszolgálattal az Azonnali is kapcsolatban van. Ők, mint itt írtuk, február 25-én érkeztek Záhonyhoz, és elmondásuk szerint a felkészültebbek menekültek mellett – akik vízzel, élelemmel és magyarországi kapcsolatokkal, rokonnal, baráttal, ismerőssel, azaz szállásadóval rendelkeztek – már akkor sokan

mindenüket hátrahagyva menekültek a háború elől,

sokan sokkos állapotban érkeztek.

A rendőrség tájékoztatása szerint március elsején, kedden kicsit tovább nőtt az ukrán-magyar határszakasz forgalma, 18 426 fő érkezett és 2426-an indultak vissza Ukrajnába. A tájékoztató szerint február 24. és 31. között összesen már 116 348 fő érkezett Magyarországra Ukrajna felől.

Szintén a rendőrség tájékoztatójából derült ki, hogy március elsején 4058 ukrajnai menekült érkezett Budapestre, köztük volt 532 gyerek. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 37 ember, köztük 7 gyermek elhelyezését és odaszállítását oldották meg a hatóságok, írja a police.hu.

Az alábbi képek ezúttal is a Magyar Református Szeretetszolgálattól kaptuk Záhonyból, nekik erre a számlaszámra lehet utalni, ha támogatná a menekülteket.

NYITÓKÉP: Magyar Református Szeretetszolgálat

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek