„Igyál Ukrajnáért, igyál az életért” – jótékonysági sörfesztivált rendeznek Prágában

2022.03.02. 18:01

Kellemeset a hasznossal. „Drink for Ukraine" címmel kerül megrendezésre egy Jótékonysági sörfesztivált március 5-én, szombaton Prágában az ukrán menekültek és Ukrajna megsegítésére.

„Igyál Ukrajnáért, igyál az életért” – jótékonysági sörfesztivált rendeznek Prágában

Szombaton, március 5-én a Prágai Kongresszusi Központban (Kongresové centrum Praha) jótékonysági sörfesztivált rendeznek az ukrán menekültek anyagi megsegítésére. A befolyt pénzösszeget egy az egyben Ukrajnának és az ukrán menekülteknek adományozzák, hogy így segítség az országot a 2022. február 24-én megkezdett orosz invázió utáni humanitárius krízis csökkentésében.

A tervek szerint a befolyt összegből nem csupán a határra küldenek adományokat, hanem Ukrajna belső részeire is.

A Drink for Ukraine, tehát az Igyál Ukrajnáért! rendezvényen Csehország különböző régióinak több mint 40 sörfőzdéje vesz részt, amik között egyaránt megtalálhatók kis (például a Matuška) és nagy sörfőzdék is, mint a Budvar vagy a Bernard. 

Nem csak sörivással segítenek a csehek

Csehországban, főként Prágában folyamatosak az ukrajnai orosz offenzíva elleni tüntetések és megmozdulások. Az országban több szervezet is ruha- és élelmiszer gyűjtésbe kezdett, hogy ily módon segítsék Ukrajnát és az azt hátrahagyó menekülteket.

Az ország vezetése a kezdetektől kiállt az oroszok elleni erős szankciók mellett, miközben támogatják Ukrajna felfegyverzését.

Csehország eddig 600 millió cseh koronányi, azaz közel 9 milliárd forintnyi katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

A legnagyobb prágai tüntetésen, február 27-én azt mondta beszédben Petr Fiala cseh kormányfő, hogy Csehország minden további nélkül és teljes valójában elítéli Oroszország ukrajnai invázióját, a cseh kormány ezért több területen is segíti az ukrán menekültek minél előbbi evakuálását.

Eddig húszezer ukrán menekült érkezett Csehországba. Ez szám Petr Fiala kormányfő szerint a következő napokban növekedni fog, de a cseh miniszterelnök azt ígéri, Csehország továbbra is célország kíván maradni és megad Kijevnek minden segítséget.

A kormányfő legutóbbi beszédben megerősítette, hogy

Csehország összesen 3,6 milliárd koronát fordít a humanitárius problémák enyhítésére, azaz jelenlegi árfolyamon közel 53,5 milliárd forintot.

Ebből 1,8 milliárdot a pénzügyminisztérium, 1,5 milliárdot a belügyminisztérium biztosít, míg 300 millió koronát a külügyi tárca ad erre a célra. Az ANO támogatását fejezte ki az alsóházban.

NYITÓKÉP: Dudva / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek