Észak-Korea a lakóinak nem beszél a Ukrajnáról, de a párttagok felé jelezte, készüljenek háborúra

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.02. 13:43

Nagyon látványosan Oroszország mellett van a világ legújabb atomhatalma.

Észak-Korea a lakóinak nem beszél a Ukrajnáról, de a párttagok felé jelezte, készüljenek háborúra

A maga módján kezeli az orosz agresszió ügyét Észak-Korea is: a Radio Free Asia szerint a világ legzártabb diktatúrája egyelőre egyáltalán nem kommunikálta az orosz inváziót a lakosság felé, mindössze a Koreai Munkapárt tagjait tájékoztatták privát találkozókon, ezért az ország lakossága főleg tőlük értesülhetett a történésekről.

„Tegnap a tartomány minden regionális pártbizottsága tájékoztatta az összes párttagot, hogy erős szövetségesünk, Oroszország háborúban áll”

– mondta az északnyugati Észak-Pjongán tartomány egyik, természetesen névtelen tisztviselője az RFA-nak.

A forrás szerint a feszült nemzetközi kapcsolatokra való tekintettel azt is utasításba adta nekik a pártbizottság, bármikor legyenek készen mozgósításra, sőt, egészen konkrétan arra, hogy az ország háborúba csatlakozik.

Kim Dzsongun családi diktatúrája (ami nem mellesleg mostanra atomhatalom lett) nagyon erőteljesen oroszpárti. Nemcsak azért, mert a Szovjetunió segített megalapítani és sokáig fenntartani Észak-Koreát, hanem azért is, mert rengeteg észak-koreai dolgozik Oroszországban, jelentős segítséget adva a gazdaságilag döglődő országnak a valutához jutásban.

Az állami kézben lévő Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) hétfőn arról számolt be, hogy az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője

az Egyesült Államokat és a nyugati országokat tett felelőssé az Ukrajnában kirobbant háborúért, Oroszország követeléseit pedig ésszerűnek nevezték a NATO keleti terjeszkedésével szemben.

Észak-Korea lakossága persze közel sincs annyira megvezetve, mint amennyire hisszük (ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni az Azonnali korábbi interjúját), ezért a hírek szerint a lakosság egy része kifejezetten annak is szurkol, hogy háború legyen, mert az elsöpörhetné a Kim rezsimet is.

KIEMELT KÉP: A észak-koreai hadsereg látogatása Moszkvában 2019-ben (forrás: Dmitrij Ivanov / Wikimedia Commons)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek