Az ukránok nem bánnák, ha a kínaiak közvetítenék köztük és az oroszok között

Szerző: Aradi Péter
2022.03.01. 17:37

A két fél külügyminiszterei telefonon beszéltek egymással, és nagyon udvariasak voltak.

Az ukránok nem bánnák, ha a kínaiak közvetítenék köztük és az oroszok között

Vang Ji kínai államtanácsos és külügyminiszter március elsején, kedden telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

A beszélgetésen a kínai fél szerint Kuleba előbb ismertette az ukrán-orosz tárgyalások eredményét, majd elmondta, hogy számukra a legfontosabb a háború befejezése. Kuleba azt is hozzátette még, hogy próbálnak pozitívak maradni a tárgyalásokat illetően, és hogy

Ukrajna szívesen erősítené a párbeszédet Kínával, és szívesen vennék az ázsiai ország közvetítését is.

A beszélgetés kínai külügyminisztérium oldalán lévő leirata szerint Vang Ji hangsúlyozta, hogy Kína mindig is azon a véleményen volt, hogy az egyik országa biztonsága nem mehet egy másik ország biztonságának a rovására. Mint mondta, ők

nagyon sajnálják az Ukrajna és Oroszország közti konfliktust.

A kínai külügyminiszter szerint országa álláspontja az Ukrajnával kapcsolatban nyitott, átlátható és következetes. Ők minden ország szuverenitását támogatják, ahogy szerintük tiszteletben kell tartani minden ország területi egységét is. Ugyanakkor Peking nagyon aggódik a civil lakosság miatt is, az Ukrajnában található kínai állampolgárok miatt meg aztán pláne. A kínai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az országban található található kínai állampolgárok

mind-mind a kínai-ukrán barátság küldöttei.

Kuleba erre reagálva elmondta, hogy a külföldi állampolgárok biztonságának szavatolása az ukrán fél számára is rendkívül fontos, és mindenben segítik a kínaiak zökkenőmentes evakuálását.

Ahogy korábban írtuk, az ukrán és az orosz fél egyszer már találkozott egymással, azok a tárgyalások viszont nem hoztak eredményt. A február 28-i megbeszélések öt órán keresztül tartottak, az oroszok állítólag azt követelték, hogy az ukránok vállalják, hogy nem csatlakoznak az EU-hoz, és mondjanak le a a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok területéről, valamint a Krímről.

Ukrajna ezzel szemben csak annyit kért az oroszoktól, hogy hagyják el az országot.

A megbeszélések állítólag március másodikán folytatódnak.

NYITÓKÉP: Ukrajna Külügyminisztériumának sajtószolgálata / Wikipedia Commons

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek