Több gyereket, köztük egy néhány hetes csecsemőt is meggyilkoltak már az oroszok Ukrajnában

Szerző: Kósa András
2022.02.28. 13:15

Nem csak bombatámadásokban estek áldozatul Ukrajnában gyerekek, több esetben orosz fegyveresek lőttek le kiskorúakat, köztük egy néhány hetes csecsemőt is.

Több gyereket, köztük egy néhány hetes csecsemőt is meggyilkoltak már az oroszok Ukrajnában

Kijev északkeleti részén a nem reguláris orosz hadsereghez tartozó fegyveresek nyitottak tüzet egy menekülő család autójára, három embert meggyilkolva – írta helyi forrásokra hivatkozva a BBC. Az autóban öten ültek, egy Polina nevű iskolás lány, két testvére és a szüleik. Polina és a két felnőtt azonnal meghalt, a két másik gyerek életéért még küzdenek az orvosok.

Polina nem az első (és valószínűleg nem is az utolsó) gyermek, aki az orosz invázióban életét vesztette.

A BBC cikke szerint az ukrán kikötőváros Herszon határában szintén menekülő civilek autóira nyitottak tüzet orosz katonák. Oled Fedko, egy ukrán határőr elmondása szerint a szüleit kérte meg, hogy segítsen a felesége és gyermekei kimenekítésében. A család két autóval indult útnak, útközben telefonon tartották a kapcsolatot.

Oleg Fedko szerint a vele beszélő édesanyja egyszer csak kiabálni kezdett, hogy gyerekek is vannak az autóban, majd rögtön ezután lövések hallatszottak. A határőr 56 éves szülei, a felesége és két gyermeke is meghalt. Szófia hat éves volt, az öccse Iván mindössze pár hetes.

Az ukrán hatóságok szerint eddig legkevesebb 210 civil esett a harcok áldozatául, köztük sok gyerek.

A legtöbben bombatámadások miatt haltak meg. Egy hét éves kisgyerek szintén Kijevben akkor vesztette életét, amikor az iskoláját érte rakétatámadás. Ukrajna észak-keleti részén Ohtyrka településen egy óvodát bombáztak le az oroszok, itt hatan haltak meg, köztük gyerekek is. A Harkiv melletti Csuhujivben egy gyermek halt meg, amikor bombatámadás ért egy lakóházat.

A délkelet-ukrajnai nagyváros, Mariupol szintén orosz célpont a körülötte fekvő falvakkal együtt. Itt Szartana és Buhasz településeket érte rakétatámadás, legkevesebb tizen haltak meg, köztük is több gyermek volt. Ők valamennyien az Ukrajnában élő mintegy 150 ezer fős görög kisebbség tagjai voltak, emiatt Görögországban is nagy felháborodást váltott ki az eset. Az athéni orosz nagykövetség szerint valójában ukrán rakétatámadás történt a térségben.

NYITÓKÉP: Szétlőtt óvoda Csernyihivban. FOTÓ: Mikola Koleba / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek