Tegyétek le a fegyvert és garantáljuk a biztonságotokat – üzeni az ukrán hadsereg az orosz katonáknak

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.28. 12:01

Az ukránok szerint már 5300 orosz katona esett el.

Tegyétek le a fegyvert és garantáljuk a biztonságotokat – üzeni az ukrán hadsereg az orosz katonáknak

Amikor február 24-én csütörtökön megindult az orosz invázió Ukrajnában, a hírek szerint az ukrán katonák sms-eket kaptak Oroszországból, amiben arra szólították fel őket, hogy ne álljanak ellen, tegyék le a fegyvert és menjenek haza.

A háború ötödik napján a nyugati sajtóban – összhangban a hivatalos ukrán állásponttal – az az általános vélekedés, hogy az orosz offenzíva megakadt, az oroszok nagyobb ellenállásba ütköztek, mint amire számítottak.

Hétfő délelőtt pedig már az ukránok üzennek az orosz katonáknak.

Mint az Ukrinform állami hírügynökség beszámol róla, az Ukrán Nemzeti Gárda a Facebook-oldalán tett közzé egy felhívást, amiben felszólítja az orosz katonákat, hogy

tegyék le a fegyvert, amíg még élnek, cserébe az ukránok garantálják, hogy visszatérhetnek a feleségeikhez ás az édesanyáikhoz.

A felhíváshoz mellékeltek egy több mint fél órás videót is, amiben foglyul ejtett és az ukránok által faggatott orosz katonák láthatók.

Az ukrán fegyveres erők pedig a Twitteren és Facebookon is megosztottak egy ábrát arról, hogy melyik katonai járműnek melyik az a gyenge pontja, amit érdemes molotov-koktéllal támadni.

Hanna Maljar, a védelmi miniszter helyettese az invázió második napja, péntek óta minden reggel megosztja, mekkorára becsülik az orosz hadsereg veszteségeit. A hétfő reggeli posztja szerint

már 5300 orosz katona esett el, és tovább nőtt a hatástalanná tett harci eszközök száma is.

Ezzel szemben a Kreml nem kommentálja, hogy hogyan áll a „különleges katonai művelet”. A CNN szerint Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azt nyilatkozta, még nincs itt az ideje összegezni a művelet eredményeit, szerinte ezzel meg kell várni annak befejezését.

NYITÓKÉP: General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek