Molotov-koktélok gyártására állt át egy ukrán sörfőzde

2022.02.28. 15:33

Arról nincs információ, mennyit tudnak elkészíteni egy nap, illetve hogyan szállítják el ezeket a hadseregnek. Kocsmáik jelenleg óvóhelyként is üzemelnek.

Molotov-koktélok gyártására állt át egy ukrán sörfőzde

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már a háború másnapján arra szólította fel a városi lakosságot, hogy kezdjenek Molotov-koktélok készítésébe, hogy az ukrán civilek ezzel a viszonylag egyszerű szerkezettel is segítésék az oroszok elleni támadások visszaverését.

Arról jelenleg nincs adat, hogy pontosan mennyien kezdtek otthoni robbanóeszköz készítésébe, de az ukrán védelmi minisztérium Facebook-oldalán hétfő hajnalban közzé tett egy útmutatót, hogyan érdemes a különböző  járműveket a Molotov-koktéllal támadni, illetve mik ezeknek a járműveknek a gyengepontjai.

Nem is kellett több, egy Lvivben (oroszul Lvov, németül Lemberg) működő sörfőzde eleget is tett a felszólításnak, és

a sörfőzdét átalakították egy Molotov-koktél gyárrá. 

A városban működő Pravda Sörfőzde (magyarul Igazság Sörfőzde) minderről Instagram-oldalán számolt be, ahol egyrészt megköszönték az eddigi segítséget, és elárulták, üzenetben kapott tanács alapján „javították az új termékük dizájnát”.

A posztban emlékeztetnek, nem ez az első alkalom, hogy ukránként véres utcákkal találkoznak, mint írták: a sörfőzde munkásai közül sokan átélték a 2014-es eseményeket is.

A sörfőzde emellett hvrinyában vagy euróban további pénzügyi támogatást vár, hogy így tudjanak minél több Molotov-koktélt készíteni, illetve egy másik posztjukban azt írják,

hétfőtől a kocsmáikban a pincéket átalakították menedékháznak, de továbbra is zavartalanul lehet alkoholt fogyasztani a bárjaikban,

azonban orosz és belarusz állampolgárokat nem szolgálnak ki, az ukrán katonákat, rendőröket és honvédőket pedig ingyen kávéval és teával kínálják.

Ezenkívül arra kérnek mindenkit, aki tudja és szeretné, az pénzzel támogassa akár az ő, akár az ukrán hadsereget. 

Egyébként a sörfőzde honlapját böngészve elég változatos söröket készítenek: az egyszerű lágerek mellett vannak IPA-k és stoutok is, és nem állnak távol a politikai söröktől sem: van Trump és Obama nevű sörük is, de még Adolf Hitler külügyminiszterének, Joachim von Ribbentrop felesége is megihletett egy sört. Egyébként korábban már árultak Putyin nevű sört is, most a Molotov-koktéllal bővült a készlet.

NYITÓKÉP: A Trump-sör. FOTÓ: Pravda Beer Theatre / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek