A Wagner-csoport vadászhat az ukrán elnökre Kijevben

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.28. 09:28

A brit The Times szerint a magánhadsereg 400 zsoldosa dolgozik Kijevben, és az a feladatuk, hogy megöljék Zelenszkijt.

A Wagner-csoport vadászhat az ukrán elnökre Kijevben

A Wagner-magánhadsereg több mint 400 orosz zsoldosa tevékenykedik Kijevben, hogy a Kreml utasítására meggyilkolják Zelenszkij elnököt és a kormány tagjait,

és előkészítsék a terepet a hatalom oroszok általi átvételéhez – írja a brit The Times ukrán forrásokra hivatkozva.

A lap szerint a magánhadsereg Afrikában tevékenykedő zsoldosai öt héttel korábban repültek haza Oroszországba; az új, a Kreml által fizetett küldetésük Zelenszkij kormányának lefejezése.

Az ezzel kapcsolatos információk szombat reggel érkeztek meg az ukrán kormányhoz,

emiatt vezethette be Kijev a szombat estétől hétfő reggelig tartó szigorú kijárási tilalmat azzal, hogy az ukrán katonák mindenkire, akit az utcán látnak, potenciális ellenségként tekintenek

– eszerint az intézkedést kimondottan azért hozhatták meg, hogy a Wagner-zsoldosok nehezebben tudjanak elvegyülni.

A Wagner egy 2013-ban alapított magánkatonai cég (PMC, private military contractors), amit sajtóinformációk szerint Dmitrij Utkin, az orosz titkosszolgálat, a GRU korábbi alezredese alapíthatott, és jelenleg a csak Putyin séfjének is nevezett vendéglátó- és építőipari vállalkozó, Jevgenyij Prigozsin a tulajdonosa.

A Kreml a Wagnert küldi azokba a konfliktusokba, amikben Oroszország nyíltan nem akar részt venni, de szeretné az érdekeinek megfelelően alakítani őket. Decemberben az EU külön a Wagner ellen is szankciókat léptetett életbe. A magánhadsereggel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

NYITÓKÉP: Defence of Ukraine / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek